Investeer in betere zorg voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Deze oproep doen belangenverenigingen in een gezamenlijk manifest gericht aan de Tweede Kamer. Ernstig Meervoudig Beperkte mensen hebben perspectief op ontwikkeling, maar in de praktijk hebben verzorgers en begeleiders onvoldoende tijd om hier aandacht aan te geven. Er is 70 miljoen euro extra nodig om deze tijd en zorg aan de mensen te geven.

"De basiszorg is goed geregeld", zegt Frank Bluiminck, directeur van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Een van de initiatiefnemers van dit manifest. "Maar zorgverleners komen vaak niet verder dan deze basiszaken zoals voeding, hygiëne en medische zorg." Werknemers geven aan dat ze graag meer met de mensen zouden willen doen, meer individuele aandacht willen geven, maar dat de tijd daarvoor ontbreekt.

70 miljoen extra nodig voor gehandicaptenzorg.

Om die extra zorg te kunnen leveren is geld nodig. Bluiminck: "We doen een beroep op de kamer om meer te investeren in betere zorg voor mensen met Ernstig Meervoudige Beperkingen. Het aantal uren zorg moet omhoog van 35 naar 40 uur per week. Het dagtarief moet omhoog met 30 euro. In totaal hebben we 70 miljoen extra euro nodig per jaar voor zorg op maat." 

Annette van der Putten is Hoogleraar Orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in mensen met een ernstig meervoudige beperking. "Er is nu alleen geld voor de basiszorg: voeding, hygiëne, medische zorg. Er is veel meer maatwerk nodig," aldus Van der PuttenDe voorgestelde 5 uur extra zorg per week zouden door ouders of verzorgers naar eigen inzicht moeten kunnen worden ingevuld. 

Extra wandelen, zwemmen of fietsen.

Geert Benjamins, vader van de meervoudig gehandicapte Lindsey (24 jaar) heeft daar wel ideeën over. "Lindsey gaat 5 dagen per week naar de dagbesteding. Vooral in de weekenden wordt er weinig met haar gedaan. Ze houdt van wandelen, fietsen en zwemmen. Of simpele dingen zoals naar de bioscoop of het strand." Dingen waar nu geen tijd voor is, maar waar mensen zoals Lindsey enorm van opknappen of veel baat bij hebben. Annette van der Putten: "Als er nu al activiteiten worden aangeboden is dat 'meer van hetzelfde' en met weinig individuele aandacht. Dat is wel een probleem."

Plan van minister voor gehandicaptenzorg

Het manifest wordt aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer tijdens een algemeen overleg over de gehandicaptenzorg. Minister Hugo de Jonge wil in juni een plan voor de gehele gehandicaptenzorg presenteren. De ondertekenaars van dit manifest hopen dat de minister daarin geld vrij maakt voor extra zorg aan de groep mensen met de meest complexe handicaps.

Kijk & lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.