Australië kampt momenteel met enorme hoge temperaturen. Best lekker als je er op vakantie bent, maar voor de tennissers die meedoen aan de Australian Open is het veel te heet. Topfavoriet Novak Djokovic vroeg zich gisteren na zijn partij tegen Monfils af of deze temperaturen nog wel gezond zijn. Met 39 graden zat hij naar eigen zeggen 'tegen zijn grens aan qua gezondheid'. Maar is die 39 graden inderdaad de grens voor een topsporter? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Oud-tennisser John van Lottum weet als geen ander wat Djokovic meemaakt. Hij heeft zelf bij hoge temperaturen moeten spelen. "Het is heel heftig, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Fysieke strijd is een groot element van het tennis. Dat is ook wel weer mooi aan de sport." Zelf heeft Van Lottum eens gespeeld met een gevoelstemperatuur van rond de 50 graden. "Ik zakte door mijn hoeven in de vijfde set. Ik verloor toen ook. Ik kreeg namelijk kramp, terwijl ik nog nooit in mijn leven kramp heb gehad. Alleen in die wedstrijd is dat gebeurd. Dan kijk je daar wel op terug: Waardoor kwam het? Het bleek dat ik me mentaal heel erg druk heb gemaakt. Dat kost ook erg veel energie." 

Drie factoren

Volgens Hein Daanen, hoogleraar Inspanningsfysiologie is tennissen in de hitte goed te doen: "39 graden is heel warm, maar als het droog is en er is geen zon, dan kunnen mensen zich door veel zweten nog goed koelen. Dan kan een mens nog prima functioneren, ook bij extreme hitte." Toch wil Daanen wel graag een kanttekening plaatsen. Er moet namelijk rekening gehouden worden met meer factoren. "Je moet naast omgevingstemperatuur ook kijken naar de kracht van de zon en de luchtvochtigheid. Sportbonden houden met die drie factoren rekening als ze over gaan tot afgelasting." De wedstrijd van Djokovic werd gewoon uitgespeeld, dus daaruit kun je voorzichtig concluderen dat de situatie op de Australian Open toelaatbaar was. 

Tegelijkertijd wijst Hein Daanen erop dat tennis veel afkoelmogelijkheden kent: "Ik weet dat de tennisbond erg promoot om in tussentijd te koelen. Met name koele dranken helpen heel veel. Bij andere sporten is dat veel lastiger, zoals de marathon. Bij tennis heb je allerlei pauzemomenten tussendoor en die kun je gebruiken om te koelen."

50 graden

Wie denkt dat tennissen bij 39 graden extreem is, kent Quillermo Pellicaan nog niet. Hij liep afgelopen april een marathon van maar liefst 250 kilometer door de Sahara. Daarbij moest hij hardlopen in 50 graden. Hij legt uit hoe dat was: "Wat je merkt is dat je conditioneel wel iets minder wordt. Het gaat niet meer zo makkelijk als bij 25 graden. Aan de andere kant moet je ook meer drinken. Uiteindelijk loop je de hele dag door die warmte heen. Zo lang je maar goed rekening houdt met die warmte is er geen enkel probleem.” Quillermo heeft ook een duidelijke boodschap voor de tennissers: ‘Ik denk dat Djokovic niet moet zeuren. Het is gewoon goed te doen."

Het blijft een persoonlijke afweging, maar fysiek gezien zou het dus moeten kunnen om bij 39 graden in goede gezondheid te tennissen. De stelling is dus fictie. Nu maar hopen voor Djokovic dat het kwik daalt bij zijn toekomstige partijen op de Australian Open. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.