De Voetbalwet moest een eind maken aan het geweld rond voetbalwedstrijden. Inmiddels gaat de wet zijn tiende jaar in, maar het aantal incidenten in en rond stadions daalt niet, maar is juist gestegen.

In het seizoen 2009-2010 vonden er nog 653 ongeregeldheden plaats in en rondom de Nederlandse stadions, afgelopen seizoen waren dat er 785. Het gaat om voetbalhooligans die met elkaar op de vuist gaan, voetballers bekogelen, vernielingen aanrichten en met name illegaal vuurwerk afsteken in het stadion.

Vuurwerk op het damestoilet

"Als je ziet hoeveel mensen zo'n stadion binnenkomen, dan is het heel moeilijk om de mensen met vuurwerk of een stadionverbod eruit te pikken. Die gasten zijn heel handig in het naar binnen smokkelen van vuurwerk. Ze verstoppen het bijvoorbeeld de dag van tevoren al op het damestoilet. Ga er maar aan staan als club," zegt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers.

De Voetbalwet moest het juist makkelijker maken om relschoppers op te pakken en te straffen. De burgemeester en de officier van justitie kregen de bevoegdheid om gebiedsverboden, gevangenisstraffen en een meldplicht op te leggen aan voetbalhooligans. Maar dat gebeurt te weinig, vindt Olfers. "De clubs doen heel veel, zij hebben stewards en videobeelden. Maar als je kijkt naar waar politie en justitie in actie zijn gekomen: dat blijft ver achter op alle maatregelen die de clubs al hebben genomen."

Lees ook

Geen enkel stadionverbod

Olfers wijst onder meer op het aantal stadionverboden dat is opgelegd. Clubs deden dat afgelopen seizoen 658 keer, de rechter geen enkele keer.

De hoogleraar doet dan ook een oproep aan burgemeesters, politie en justitie: "Burgemeesters: zet meer gebiedsverboden in. Politie en justitie: maak meer gebruik van het strafrecht. De clubs en de KNVB doen heel veel, maar zij kunnen het niet alleen."

Burgemeester Depla: 'Zelden ME meer nodig'

Burgemeester Paul Depla van Breda is het niet eens met de kritiek van Olfers: "Ik denk dat zij eens mee moet kijken met wat wij allemaal doen. Na de rellen bij de wedstrijd NAC Breda - Willem II heb ik ook al aangekondigd alle relschoppers gebiedsverboden op te leggen."

Volgens Depla gaat het juist de goede kant op in de strijd tegen het voetbalgeweld: "Het aantal incidenten is misschien toegenomen, maar ik heb sterk het idee dat de impact van de ongeregeldheden een stuk kleiner is. De ME is zelden meer nodig in de stadions. Maar het blijft natuurlijk belangrijk dat wij als gemeente samen met politie, justitie en de clubs raddraaiers keihard aanpakken."

info

De Voetbalwet

De 'Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast' (Wet MBVEO), beter bekend als de Voetbalwet, moest voetbalstadions veiliger maken. Het geeft zowel de burgemeester als de officier van justitie extra bevoegdheden om in te grijpen bij vandalisme en ernstige overlast. Ze kunnen een langdurig gebiedsverbod en/of een meldplicht of contactverbod opleggen. Ook hebben burgemeesters de mogelijkheid om kinderen te verbieden om na 20.00 uur 's avonds buiten te komen, tenzij ze begeleid worden door een ouder/voogd. De Wet MBVEO trad op 1 september 2010 in werking en werd in 2015 op een aantal punten aangescherpt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.