Bijna vier miljoen mensen hebben een hersenaandoening, dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting. De cijfers gaan over het aantal gevallen dat geregistreerd staat bij de huisarts. Volgens de Hersenstichting ligt het daadwerkelijke cijfer nog veel hoger, omdat niet iedereen met klachten naar de huisarts gaat.

Neuropsycholoog Erik Scherder is niet verbaasd over de cijfers: “Ik schrik er niet van. Mensen denken meteen aan ernstige dingen, maar ook kleiner hersenletsel zoals migraine of een hersenschudding kan ernstige gevolgen hebben. Die vallen ook binnen deze groep.” Ook volgens Scherder ligt het daadwerkelijke cijfer hoger: “Iemand is van zijn fiets gevallen en heeft flinke hoofdpijn. Diegene denkt dat het wel meevalt en gaat niet naar een arts, maar hij kan wel degelijk hersenletsel opgelopen hebben.”

Het is volgens psychiater Bram Bakker niet gek dat we zoveel hersenklachten hebben: “Iedereen heeft tegenwoordig zijn hersens nodig om te functioneren. Als je een orgaan overbelast krijg je klachten. Een stratenmaker krijgt kapotte knieën, en iemand die veel denkt een versleten hoofd.”

Feit of fictie?

 In het onderzoek valt zowel migraine als een hersenschudding in de categorie hersenaandoeningen en dus is het een feit, zegt Bakker: “Als je al die verschillende dingen bij elkaar optelt verbaasd het me niks, dan had ik eerder op hoger ingezet dan op lager.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.