Een op de vier mensen in Nederland loopt rond met een hersenaandoening. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van de Hersenstichting. Zo’n 3,8 miljoen mensen stonden vorig jaar geregistreerd bij de huisarts met hersenproblemen. Toch is er nog altijd weinig geld voor hersenonderzoek, vindt ook de Hersenstichting.

De definitie van een hersenaandoening is breed. Van psychische stoornissen, zoals angst- en paniekstoornissen, tot niet-aangeboren hersenletsel door een beroerte of ongeluk. Ook bijvoorbeeld slaapstoornissen vallen hieronder. Van alle hersenaandoeningen komen psychische stoornissen het meest voor, bijna twee miljoen mensen lijden hieraan. 1,3 Nederlanders kampen met chronische hersenaandoening, zoals epilepsie, de ziekte van Parkinson en dementie.

Meerderheid van de geregistreerde mensen is vrouw, namelijk 2,1 miljoen. 1,7 miljoen mannen staan met hersenziekten geregistreerd bij de huisarts. Toch zullen de werkelijke cijfers nog hoger liggen, omdat veel mensen met een hersenaandoening geen medische hulp zoeken.

Een van de Nederlanders met een hersenziekte is Janet. Zij kreeg zeven jaar geleden de diagnose ziekte van Parkinson. Het trillen wordt steeds erger, vooral 's avonds. Dan kan Janet niet meer voor haar dochter zorgen en zijn de rollen omgedraaid. Haar grootste zorg is haar dochter Alicia. ‘Er komt misschien een dag dat ik niet meer voor haar kan zorgen'. 

Geld naar hersenonderzoek

De Hersenstichting pleit voor meer geld voor hersenonderzoek. Wetenschapper en directeur aan het Donders Instituut voor hersenonderzoek, Peter Hagoort, is het eens met deze oproep. ‘’De maatschappelijke kosten van hersenziekten zijn gigantisch ten opzichte van andere ziekten. Toch krijgt hersenonderzoek minder geld.’’ Zorgkosten voor hersenaandoeningen zijn zo’ n 25 miljard per jaar, 27 procent van de totale zorgkosten in Nederland.