België heeft vandaag extra maatregelen aangekondigd om de terreurdreiging in het land terug te dringen. Het land gaat 400 miljoen euro in de bestrijding van het terrorisme steken, teruggekeerde Syrië-gangers kunnen direct worden vastgezet, moskeeën kunnen worden gesloten en haatpredikers kunnen vanaf nu huisarrest krijgen.

Dit heeft premier Michel vanmiddag gezegd in een toespraak in het parlement over de aanslagen in Parijs, die gepleegd zijn door Frans-Belgische cellen. EenVandaag spreekt hierover met minister van Defensie Steven Vandeput.

De extra maatregelen komen bovenop de al eerder genomen veiligheidsmaatregelen voor luchthavens, stations en de grens. Voor de zogenaamde ‘statische bewakingsopdrachten’ in vijf grote steden (Brussel, Antwerpen, Luik, Hoei en Verviers) waren al eerder 300 militairen extra vrijgemaakt. 

In maart van dit jaar versterkten Nederland en Belgie de samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding tijdens het Thalassa-overleg. Een van de toen gemaakte afspraken gaat over het bewaken van het gezamenlijk luchtruim tegen civiele vliegtuigen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Zou intensievere samenwerking tussen onze landen op de grond niet ook noodzakelijk zijn, na de aanslagen in Parijs?