D66 zegt dat er 1 of 2 miljoen euro extra naar het Team Internationale Misdrijven moet. Het team doet onderzoek naar internationale misdrijven zoals oorlogsmisdrijven, genocide en houdt zich ook bezig met onderzoek naar Nederlandse Syriëgangers.

D66 wil dat de Nederlandse Syriëgangers in Nederland worden berecht, liet de partij vorige week weten. Daarmee gaat de partij tegen het kabinetspunt in. Minister Blok van Buitenlandse Zaken maakt zich namelijk hard voor een internationaal tribunaal of voor berechting in buurland van Syrië, Irak.

'Kan het team dit aan?'

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een lijst van 29 Syriëgangers, die het wil terughalen en berechten in Nederland. D66 vraagt zich af of het Team Internationale Misdrijven dat aankan en extra geld zou daarvoor kunnen helpen.

Volgens D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft het Team Internationale Misdrijven extra geld nodig voor het onderzoek naar de uitreizigers. "Dat team is verantwoordelijk voor het vergaren van bewijs dat dit soort misdadigers hun straf niet ontlopen."

Capaciteit

Sjoerdsma heeft grote zorgen of de capaciteit van het team wel op orde is om de uitreigers te berechten. "Zodat als er mensen onder de radar terugkomen, of als ze zich melden bij een ambassade dat bewijsmateriaal dan wel op orde is."

Ook het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, staat achter de wil van D66. NIOD concludeerde onlangs ook dat het Team Internationale Misdrijven versterkt moet worden.

Lees ook

Niemand in gevaar brengen

De rechter heeft eerder geoordeeld dat de staat 'al het nodige' moet doen om 6 Nederlandse uitgereisde vrouwen te berechten. Het D66-Kamerlid begrijpt wel dat het kabinet geen Nederlandse ambtenaren of militairen nodeloos in gevaar wil brengen om Syriëgangers op te halen.

"Maar wat er veranderd is sinds de zomer, is dat er niet alleen een verzoek is geweest van onze Amerikaanse bondgenoot om deze mensen op te halen, maar ook het aanbod om te helpen bij de uitvoering van het gerechtelijk bevel."

'Irak zit er niet op te wachten'

Tegenstanders van berechting in Nederland, zoals het CDA en de VVD, zeggen dat de kans op een veroordeling in Irak groter is, omdat daar het bewijs ligt. Sjoerdsma is van dat argument niet onder de indruk. "Bij de rechtszaken die al zijn gevoerd zie je dat in ieder geval lidmaatschap van een terroristische organisatie vaak bewezen wordt. Dat betekent dat deze mensen tussen de 5 en 7 jaar cel krijgen."

"Ik vind lokaal berechten ook prima, alleen is de realiteit wel dat dat alleen kan als deze mensen vastzitten. Maar we zien nu dat ze vluchten, dat ze ontsnappen. En we zien dat in Irak niemand zit te wachten op een dergelijke berechting. Sterker nog, het lijkt er eerder op dat daar een burgeroorlog komt dan dat Irak in de mogelijkheid is om deze mensen te berechten."

'Risico van een ongecontroleerde terugkeer groter'

De D66'er begrijpt wel dat er weerstand is tegen berechting in Nederland: "Als je ze hier naartoe haalt en berecht, dan loop je het risico dat ze, als ze aan het eind van hun straf zitten, weer in de Nederlandse maatschappij zitten. Ik snap heel goed dat mensen daar niet op zitten te wachten"

Maar Sjoerdsma vindt het risico van een ongecontroleerde terugkeer, onder de radar, veel groter. "Dat risico is veel groter dan ze hier berechten en ze in de gaten houden door de inlichtingendiensten."

'Kampen staan letterlijk op knappen'

Jeanine Hennis-Plasschaert, de Speciaal Vertegenwoordiger van de VN in Irak, zegt dat de kampen 'letterlijk op knappen staan'. Ze is ook van mening dat Irak berechting op dit moment praktisch gezien niet aankan. Daarnaast wijst de voormalig VVD-minister van Defensie ook op de weerstand van Amerika en Rusland tegen een internationaal tribunaal.

D66-Kamerlid Sjoerdsma: "Hennis heeft het beste zicht op de situatie in Irak en als zij zegt dat dat land op geen enkele wijze in staat is om met deze extra 'case load' om te gaan, dan moeten we haar geloven. Ik hoop dat het kabinet, maar ook de VVD en het CDA, gebruik zullen maken van haar expertise om te horen wat er nu nodig is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.