Mobiele telefoons, drones, hooverboards en laptops brengen niet langer alleen maar gemak en vertier. Doordat ze spontaan kunnen ontploffen kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Samsung haalde vorige maand daarom alle 2,5 miljoen Galaxy Notes 7 terug toen honderd nieuwe toestellen uit zichzelf in brand vlogen.

Ook werd de hele productie van het nieuwe toestel gestaakt, een verliespost van 14 miljard euro. 

Omdat het de lithium-ion batterijen zijn ín de toestellen die ontploffen, vragen we ons af of we niet een kritische grens hebben bereikt van wat deze generatie batterijen aan kan. In dertig jaar tijd is de opslagcapaciteit van lithiumionbatterijen in elektronische apparatuur vervijfvoudigd. Kan dat eigenlijk wel? 

EenVandaag is te gast bij elektrochemicus dr.ir. Erik Kelder van de TU Delft en projectleider van het Europese project EuroLiion, waarin vijftien onderzoeksinstituten in zeven landen samenwerken aan een veiligere lithiumbatterij met een grotere opslagcapaciteit. 

Ook spreken we met Petra de Jongh, professor Anorganische Nanomaterialen, van de Universiteit Utrecht. Zij ontdekte twee jaar geleden met haar collega's een vaste stof die bij kamertemperatuur lithium-ionen geleidt. Door deze ontdekking zal het in de toekomst mogelijk worden om lithium-ion-batterijen te maken die niet brandgevaarlijk zijn. 

Maar wat dan te doen tot die tijd? Onze apparatuur in vuurvaste zakken vervoeren als we met het vliegtuig gaan, zoals bij Delta Airlines al gebeurt?