Vilvoorde is de stad waar misschien wel de meeste geradicaliseerde jongeren zitten in België. Burgemeester Hans Bonte maakt zich grote zorgen en vreest voor spanningen tussen de geradicaliseerde jongeren en asielzoekers die naar zijn stad komen. 

Per 1 oktober moet Vilvoorde ruim 200 asielzoekers opvangen in een voormalig schoolgebouw. En zonder extra middelen kan Bonte de veiligheid van de asielzoekers niet garanderen.

Via de inlichtingendienst ontvangt de burgemeester signalen dat de geradicaliseerde jongeren zeer vijandig zijn tegenover het nieuwe asielcentrum, dat binnenkort wordt geopend. 

Explosief

Bonte zegt dat de toestand erg explosief kan worden en trekt zelfs de vergelijking met de aanslagen bij het cartoonmagazine Charlie Hebdo. De radicale moslims zien de asielzoekers als lafaards, die in hun land hadden moeten blijven. De stad zal voornamelijk Syrische vluchtelingen gaan opvangen.

De burgemeester van Vilvoorde maakt zich grote zorgen: ‘De vluchtelingencrisis is een humanitaire ramp en ik wil echt graag meehelpen met de opvang, maar ik vind dat we eerst de veiligheid van die asielzoekers moeten kunnen garanderen. Dat kan op dit moment niet.’

In EenVandaag een gesprek met Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. En we spreken met jihadexpert Montasser AlDe’emeh. Krijgt hij ook signalen dat de radicale jongeren in België zich vijandig opstellen tegenover asielzoekers?