Woerden is in afwachting van de thuiskomst van Sjaak Rijke, die 3,5 jaar gevangen werd gehouden door extremisten van Al Qaida. Hij werd gisteren bevrijd door Franse commando's. 

Nu Rijke volgens de berichten bij toeval bevrijd is door de Fransen, rijst de vraag wat de Nederlandse regering al die jaren heeft gedaan voor de man uit Woerden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nooit iets losgelaten over de inspanningen die zijn verricht om Rijke veilig thuis te krijgen. 

En dat is maar goed ook, zegt Ben Bot, diplomaat en oud-minister van Buitenlandse Zaken. In EenVandaag zijn eerste reactie op de vrijlating van Sjaak Rijke. Ook vertelt fotograaf Jeroen Oerlemans over zijn tijd dat hij gegijzeld was in Syrië. Hoe is het om na zo'n heftige ervaring terug te komen bij familie en vrienden? 

Het lokale Woerden TV kent de familie en vrienden als geen ander en wacht gespannen op nieuwe informatie: komt Rijke vandaag al naar Nederland? En waar wordt hij ontvangen?

Verslaggever Laura Kors van Radio EenVandaag trekt vandaag op met Alex Kok van Woerden TV. Ook draagt Erik Thuis, vriend van Sjaak Rijke, een gedicht voor over diens bevrijding. Luister dit fragment hieronder terug.

Reportage deel 2

Bekijk hier de uitzending van gisteren over de bevrijding van Rijke terug:

Ontembaar verlangen: gedicht van vriend Sjaak Rijke