De Nederlander Sjaak Rijke is bevrijd in Mali. Commando's van het Franse leger hebben de ontvoerde Nederlander gered uit handen van terroristen, zo meldde het Franse ministerie van Defensie maandag.

Rond 05.00 uur maandagochtend bevrijdden commando´s en andere militairen de Nederlander, die sinds 2011 vast werd gehouden door terroristen. Meerdere daders zijn daarbij opgepakt. Rijke is meegenomen naar een basis bij de plaats Tessalit en is in veiligheid.

Rijke werd op 25 november 2011 ontvoerd door leden van al-Qaeda in Mali. Hij was toen 51 jaar en was samen met zijn vrouw op vakantie in Timboektoe. Vorig jaar november verscheen nog een emotionele oproep van Rijke, die smeekte om hulp.

Minister Koenders noemt het fantastisch nieuws voor Sjaak en zijn familie. ,,Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet.''

De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian heeft volgens zijn ministerie maandagochtend gehad met zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert om te melden dat Rijke bevrijd is. Ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is door de Fransen op de hoogte gebracht.

In de EenVandaag-studio is oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen, die eerder een reis maakte door Mali, te gast. Hij is blij met de ontwikkeling, maar maakt zich tegelijkertijd ook zorgen: doet de Nederlandse overheid wel genoeg voor mensen als Rijke?

In Radio EenVandaag straks een reactie van de burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer