Oplopende spanning tussen luchtvaartmaatschappij KLM en FNV. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor grondpersoneel lopen zo stroef dat de bond nieuwe acties niet uitsluit. Een brief waarin de directie actievoerders dreigt geld én zelfs de IPB-regeling in te houden moet in ieder geval van tafel.

Voor het eerst in jaren werd er gisteren op Nederlandse bodem gestaakt bij KLM. De laatste staking van deze maatschappij dateert van 15 jaar geleden, toen ook het grondpersoneel het werk neerlegde.

De luchtvaartmaatschappij en vakbond FNV kunnen het niet eens worden over de nieuwe CAO. Vier andere bonden gaan het voorstel van KLM voorleggen aan hun achterban. Maar FNV is niet tevreden en blijft bij het procent loonsverhoging, dat ze al in 2017 willen in plaats van 2018.

KLM: consequentie dreigt bij deelname FNV actie

Rond de hondervijftig personeelsleden legden donderdag het werk neer, voor en achter de schermen. KLM heeft nog geprobeerd de plannen te dwarsbomen door alle veertien duizend grondpersoneelsleden aan te schrijven in een brief. 

In deze brief eist de directie van de luchtvaartmaatschappij dat werknemers stoppen met actievoeren. Doen ze dat niet, dan volgt inhouding van loon of het intrekken van de IPB faciliteiten. 

Na de actie kwam daar nog een sommatie overheen aan twaalf werknemers die in uniform hebben geflyerd bij de incheckbalies. Actievoeren in het blauw mag niet. Een woordvoerder zegt dat werknemers hiervan op de hoogte zijn gesteld, voor en tijdens de actie. Besluiten de twaalf werknemers door te gaan met de acties, dan zou eventuele schade verhaald worden op hen. 

‘Hele grote bedragen’ 

De schade van de actie is groot. Het gaat volgens een KLM woordvoerder om ‘hele grote bedragen’. Vakbond de Unie spreekt over twee miljoen euro. Er zouden 27 vliegtuigen zonder vracht zijn vertrokken. 

Vakbond de Unie keurt de acties van collega vakbond FNV daarom ook af. Het werk neerleggen zou zoveel geld kosten dat alle bezuinigingen van vorig jaar teniet worden gedaan. Bovendien zou de maatschappij nog niet hersteld zijn van de crisis. De Unie roept daarom op tot rust. 

Vanavond in EenVandaag: Leen van der List van FNV en Reinier Castelein van Vakbond de Unie.