Nederlandse spermabanken moeten hun archieven openen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Aanleiding zijn misstanden bij spermakliniek MC Bijdorp in Barendrecht, waar onjuiste donorpaspoorten zijn verstrekt aan de  vrouwen die zich lieten insemineren. 

Ook werd aan de vrouwen soms ten onrechte gesteld dat bij meerdere kinderen dezelfde donor het sperma had geleverd.  Uit DNA-onderzoek is vast komen te staan dat dat niet klopt.

Minister Schippers (Volksgezondheid) wil weten of andere spermaklinieken wel hun gegevens goed op orde hebben. Daar zijn nu twijfels over. De kinderen, die zijn geboren met hulp van de kliniek uit Barendrecht, weten nu niet wie hun echte vader is en of ze kunnen vertrouwen op de gegevens die in het meegegeven donorpaspoort staan. Minister Schippers wil hen daarom tegemoet komen, schrijft ze de Tweede Kamer.

Zo moeten donorkinderen begeleiding krijgen bij het alsnog inzien van het dossier van hun moeder. Ze wil de donorkinderen de mogelijkheid geven DNA af te staan en roept oud-donoren van MC Bijdorp op hetzelfde te doen. Zo kan via een DNA-match toch nog informatie vrijkomen over de biologische vader van de kinderen.

Schippers wil juridische stappen nemen tegen de arts en directeur van de kliniek MC Bijdorp, Jan Karbaat, die verantwoordelijk is voor de slordige werkwijze. Ze onderzoekt nu of dit kan. 

EenVandaag spreekt met donorkind Henrik die zelf na een lange zoektocht zijn donorvader heeft gevonden. Hij is blij dat de directeur van de kliniek in Barendrecht, die sinds 2009 is gesloten, nu mogelijk wordt aangepakt. Henrik weet als geen ander hoe belangrijk het is om te weten wie je biologische vader is. Zijn donor heeft 17 jaar gedoneerd en naar eigen zeggen meer dan 200 kinderen verwekt.

Ook Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind, is blij met de plannen van de minister. “Het is goed dat er ook naar andere spermabanken wordt gekeken en niet alleen Bijdorp. Uit de reacties die wij krijgen zien we dat ook andere spermabanken hun zaken niet op orde hebben.”