Meer dan twintig jaar na zijn dood, komt de verdachte in de zaak Nicky Verstappen voor de rechter. Op de onderbroek van de jongen is het DNA van Jos B. op zeker zeventien plekken aangetroffen. Toch zijn er vooral vraagtekens rond de zaak.
Jos B. (56) staat in Maastricht voor de rechter in een zogenoemde pro-forma zitting, waarbij vooral de voortgang van het onderzoek zal worden besproken. Nicky Verstappen (11) uit het Limburgse dorpje Heibloem verdwijnt in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Hoe hij precies om het leven is gekomen, is nooit vastgesteld. Andere kinderen hebben verklaard dat Nicky om half zes 's ochtends de tent verliet. Pas anderhalve dag later wordt hij gevonden. Zijn pyjama en onderbroek zitten dan binnenstebuiten.
Verdenking afgezwakt, B. ontkent delict
Eind augustus wordt de verdachte Jos B. in Spanje gearresteerd voor betrokkenheid bij de dood van Nicky. Een oplettende Telegraaf-lezer leidt de opsporingsdiensten naar zijn verblijfplaats nadat de Nederlandse politie bekend maakte B. te zoeken in verband met de zaak. Er is een honderd procent match met het DNA dat op Nicky is aangetroffen en dat is van hem.
Het Openbaar Ministerie gaat B. vervolgen voor doodslag, ontucht en vrijheidsberoving. Een oud dossier, een ontuchtzaak uit 1985, wordt toegevoegd aan het strafdossier. Deze zaak is destijds voorwaardelijk geseponeerd.
Zachtmoedige man, geen moordenaar
Journalist Claire van Dyck van De Limburger dook in het verleden van Jos B. Samen met collega's sprak ze tientallen personen in de omgeving van B. Het beeld dat opdoemt is dat van een rustige, aardige man. De jonge Jos is atletisch en hij turnt niet onverdienstelijk. Op school valt hij niet op, docenten kunnen hem zich niet herinneren. Van Dyck: "Veel mensen zeggen tegen ons: we zagen hem wel, maar we weten eigenlijk heel weinig van hem. Teruggetrokken. Gesloten. Niet aanwezig."
Waar leeftijdsgenoten zich op een goed moment op het uitgaansleven storten, organiseert B. activiteiten voor kinderen. Hij wordt actief bij het jeugdwerk en later bij de scouting. "Nagenoeg niemand kan zich voorstellen dat Jos B. in staat is om een kind te doden. Die verbijstering is er onder zijn vrienden maar ook binnen de scouting. Hij wordt als een zachtmoedige man geportretteerd", zegt van Dyck. Het is in die periode, midden jaren tachtig, dat hij de fout in gaat en ontucht pleegt met jonge jongens.
Advocaat Jos B.: wat we hier hebben zegt helemaal niets
Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat op kleding van Nicky Verstappen het DNA van Jos B. op zeventien plekken is aangetroffen, ondermeer op zijn ondergoed. Om wat voor DNA-materiaal het gaat, is niet bekend.
Het gaat volgens de advocaat van B., Gerald Roethof, in ieder geval niet om zogenoemde dadersporen. "In de praktijk, als je het hebt over een levensdelict en zedenmisdrijf dan moet je gaan denken aan sporen als bloed en sperma. Die sporen zouden iets kunnen zeggen. Maar wat we hier hebben zegt helemaal niets", zegt de raadsman tegen EenVandaag.
Geen antwoorden voor familie Verstappen
"De familie wacht inderdaad al 20 jaar op duidelijkheid en ik moet u dit zeggen: ik voel met hen mee. Ik kan hun pijn heel goed begrijpen", zegt hij. Roethof zegt dat het maar de vraag is of zijn cliënt de antwoorden kan geven die de familie wil hebben. "Kijk, als je de perceptie hebt dat mijn cliënt de dader is, dan zou je antwoorden kunnen geven. Maar als je de antwoorden niet hebt, dan houdt het heel snel op."
Hoe het DNA op Nicky terecht is gekomen, zal Roethof in de rechtbank bespreken. "Op de zitting zal ik laten horen hoe ik erover denk en hoe wat mij betreft deze sporen gezien moeten worden," besluit de raadsman. Hij stelt dat zijn cliënt alle betrokkenheid ontkent.
Menselijk oogpunt
De Limburger-Journalist van Dyck zegt dat Jos B. juridisch 'het volste recht' heeft om te zwijgen. "Maar uit menselijk oogpunt hoop je wel dat hij gaat verklaren", zegt de journaliste. "En dat wat hij zegt vervolgens ook bewijsbaar is. Ongeacht zijn rol. Belastend of ontlastend. Het kan bijdragen aan de waarheid. In die zin zou het zeer belangrijk zijn als hij zijn verhaal vertelt."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.