Jos B., verdachte in de zaak Nicky Verstappen, wordt vandaag aan Nederland uitgeleverd. Volgens zijn Spaanse advocaat komt hij aan het einde van de middag aan. Met de komst van B. naar ons land kunnen de eerste stappen in zijn berechting worden gezet. Jos B. zal waarschijnlijk vandaag bij aankomst ook meteen zijn Nederlandse strafadvocaat spreken. Maar niet iedere advocaat is geschikt voor zo'n ingewikkelde zaak. 

De raadsman van Jos B. moet sterk in zijn schoenen staan om met de druk om te gaan die met deze zaak gepaard gaat. Niet iedere advocaat zal zo’n zaak kunnen of willen doen. Strafpleiter Peter Plasman zou de zaak aannemen. “Ik hou ervan om te vechten. Dat past wel bij mij.(…) ‘We got him’, het moet allemaal nog maar bewezen worden”, zegt Plasman.   

Hij noemt de zaak een 'enorme uitdaging' voor een strafrechtadvocaat, vanwege de bewijsvraag. “Welk DNA is er gevonden, wat gaat B. verklaren? Er is al met al veel te winnen voor een raadsman in deze zaak”, zegt de advocaat. Hij stelt dat als moord, doodslag of verkrachting niet bewezen kunnen worden, er andere delicten overblijven die mogelijk verjaard zijn. 

Volkswoede over rechtszaken

Een zaak als die van Jos B. kan echter grote nadelige gevolgen hebben voor een kantoor. “Ik raakte twintig procent van mijn klandizie kwijt”, zegt advocaat Pieter van der Kruijs, die de pedofiele zwemleraar Benno L. bijstond. Sommige cliënten wilden niet geassocieerd worden met een advocaat die ook dit soort zaken doet.  

Lees ook:

Daarnaast richt de volkswoede zich ook tegen de raadsman van de verdachte. Bij Van der Kruijs’ woning is extra gesurveilleerd in die periode. Ook werden zijn kinderen in de kroeg aangesproken door leeftijdsgenoten. Zijn zoon vroeg hem daarop te stoppen met de verdediging. “Toen heb ik gezegd, ik kan hier niet mee stoppen. Het is mijn werk”, zegt Van der Kruijs. 

Strafpleiter Peter Plasman was de advocaat van Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh die een levenslange gevangenisstraf uitzit. “Dat was de zaak met de meest extreme gevolgen voor mij en mijn praktijk. Ik heb veel bedreigingen gehad en zelfs op een gegeven moment twee weken persoonsbeveiliging door de overheid”, aldus Plasman. 

Jos B.: de procedure nu verder

Jos B. zal als hij aankomt meteen worden aangehouden door de Nederlandse politie. B. zal dan eerst in bewaring gaan. Na een periode van ongeveer twee weken zal de raadkamer van de rechtbank besluiten of en hoe lang hij vastgehouden moet worden. De eerste openbare rechtszitting volgt maximaal 90 dagen later. Vaak gaat het dan om een pro forma zitting, niet om een inhoudelijke behandeling van de zaak. 

Lees ook:

Geen nieuwe aangiftes

Bij de Nederlandse politie zijn veel tips over Jos B. binnengekomen. In totaal kreeg de politie 1600 tips, maar daar zitten geen nieuwe aangiftes of meldingen van strafbare feiten tussen, heeft een woordvoerder van het OM aan het AD gemeld. Ook in Polen, waar B. actief was bij de scouting, zijn tot dusver geen aangiftes binnen gekomen. 

De zaak Nicky Verstappen

De elfjarige Nicky Verstappen verdwijnt in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp in Brunssum. Een dag later wordt het lichaam van de jongen gevonden op iets meer dan een kilometer afstand van het terrein. De exacte doodsoorzaak is altijd onbekend gebleven. In 1999 wordt voor het eerst een DNA onderzoek gedaan onder tientallen mannen. Dit levert niets op. Ook in 2010 wordt opnieuw vrijwillig DNA onderzoek verricht onder 107 mannen uit de omgeving. Wanneer politie en justitie in mei 2017 een zeer groot DNA-verwantschapsonderzoek aankondigen, komt de zaak in stroomversnelling. Eind augustus wordt tijdens een grote persconferentie bekend gemaakt dat er een DNA match is met Jos B.. Hij wordt 26 augustus door de Spaanse politie in de boeien geslagen.    

Lees ook: