Verdachte Jos B. in de zaak-Nicky Verstappen, wordt verdedigd door de Amsterdamse advocaat Gerald Roethof. "Met Roethof heeft hij een ervaren advocaat die goed weet hoe je met dit soort zaken om moet gaan." 

Peter R. de Vries zei dat in een reactie tegen RTL Nieuws na de uitlevering van Jos B.. Roethof heeft al verschillende grote zaken op zijn naam staan. 

Strafpleiter in grote zaken

Zo stond Roethof de nabestaanden bij van de Arubaan Mitch Henriquez, die overleed na een gewelddadige arrestatie. Twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding, werden veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

KIJK & LEES OOK: 

Ook stond hij de ‘coke-killer’ Flip S. bij. S. verkocht witte heroïne als cocaïne aan toeristen. Drie Deense gebruikers werden ernstig ziek, maar drie andere Britse toeristen overleden aan een overdosis. S. werd wel veroordeeld voor drugshandel, maar vrijgesproken van moord op de Britten. 

Advocatengeslacht

Gerald is niet de enige advocaat in de familie Roethof. Vader Max, zus Machteld en neefje Jamil zitten allemaal in hetzelfde vak. Roethof Advocaten, dat wordt gevormd door Max, Machteld en Jami, hebben een kantoor in Arnhem en Gerald heeft een eigen kantoor in Amsterdam. Zijn oudere zus Mildred besloot een andere richting op te gaan en werd documentaire- en televisiemaakster. In 2017 verscheen haar documentaire over haar bekende advocatenfamilie ‘De Verdedigers, Firma Roethof’, waarin ze haar familieleden volgt. 

In de documentaire zegt Roethof dat zaken waarin het gaat over kindjes hem raken. Roethof: "Kinderen zijn onschuldig en kunnen zichzelf niet verdedigen. Zaken met betrekking tot kinderporno, dat ligt altijd gevoelig, dan ga je aan je eigen kinderen denken natuurlijk."  

Daarnaast is Roethof pleitbezorger voor meer rechters met een migratie-achtergrond. In slechts 2% van de rechters is dit nu het geval. Afgelopen zomer mengde hij zich actief in deze discussie. “Als je dat afzet tegen de bevolking en de mensen die van de universiteit afkomen, dan lijkt er toch iets niet in balans te zijn", zei Roethof bij WNL. 

Advocaat van Jos B. 

De 55-jarige Jos B. blijft de komende weken nog in beperkingen zitten. Roethof wilde daar eigenlijk vanaf, om 'meer balans in de berichtgeving te brengen'. "Ik wil het van mijn cliënt geschetste beeld in proportie brengen. Hij wordt nu als een monster neergezet."

Strafrechtadvocaat Peter Plasman zei in een eerdere uitzending van EenVandaag dat de zaak een ‘enorme uitdaging’ is voor een advocaat. Roethof zal stevig in zijn schoenen moeten staan. “Je moet tegen maatschappelijke druk kunnen, je moet tegen scheldpartijen kunnen. Je moet weten wat je gaat doen als er bedreigingen komen”, zei Plasman. “Je moet bereid zijn het nodige over je heen te laten komen. Dat gebeurt tegenwoordig eigenlijk standaard.” 

Jos B. werd op 6 september van Spanje naar Nederland overgebracht, waar hij eerder werd aangehouden na een vermissing van maanden. B. is op 7 september voorgeleid bij de rechtbank in Eindhoven. 

KIJK & LEES OOK: 

KIJK & LEES OOK: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.