Guy Vroemen eist ruim 4,5 ton terug van huisartsenketen Co-Med. Als CEO zou hij een lening van 70.000 euro hebben verstrekt aan Co-Med en een andere lening van 389.000 euro aan de keten hebben overgenomen die hij nu terugeist.

Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curatoren van Thuis Partners ingezien door EenVandaag

Schuldeisers

Naast Vroemen zijn er meerdere schuldeisers waarvan de Belastingdienst de grootste is, zij eisen ruim 2,2 miljoen aan loonheffingen en wordt er nog 2,5 miljoen geëist door 137 verschillende schuldeisers. Dit zijn veel oud-medewerkers die als zzp'er voor de praktijken werkten. Deze artsen en doktersassistenten zullen waarschijnlijk geen geld meer krijgen.

Bovendien moet de vordering van uitkeringsinstantie UWV, die tijdelijk de lonen van de negentig ontslagen medewerkers betaalt, nog komen. In totaal is er 8 miljoen schuld.

Miljoenen claims

Verder liggen er claims van investeerders. Zo staat in het verslag dat Caple Funding Solutions een bedrag van 750.000 euro aan leningen verstrekt, NLInvesteert een bedrag van bijna 460.000 euro uitgeleend, en de Rabobank een vordering ingediend van ruim 250.000 euro.

Vorige maand betaalde de verzekeraars een bedrag van één miljoen euro voor de overgebleven praktijken van Co-Med, lang niet genoeg om schulden af te betalen.

info

Podcast: Co-Med Crisis

Verslaggever Paul Schram maakt voor EenVandaag de podcast 'De Co-Med Crisis'. Een spannende onderzoeksjournalistieke reconstructie naar de opkomst en ondergang van Co-Med. Hierin spreekt hij met vele direct betrokkenen en het schetst een onthutsend beeld over de werkwijze van de huisartsenketen.

Die is nu te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts of in je favoriete podcast-app.

Wanbestuur

Dat Vroemen zelf geld vraagt is opmerkelijk, want er wordt door de curatoren onderzoek gedaan naar wanbestuur. Eerder meldde EenVandaag al dat de keten opereerde als een piramidespel, waarbij de overnames van praktijken voor de inkomsten moesten zorgen. Dit leidde tot veel problemen waaronder een slechte 'cashflow' en daardoor minder inzet personeel en slechte zorg.

De curatoren melden nu: "Er zal onderzoek worden gedaan naar onder meer de oprichtingsfase van Co-Med, de verrichte overnames, de gevoerde administratie, de geldstromen, de operationele werkwijze, de wijze van afhandeling van klachten."

Persoonlijk failliet

Eerder meldde EenVandaag al dat de verzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek doen naar mogelijke fraude door de keten met dubbele declaraties, de curator gaat dit onderzoek voortzetten.

Afhankelijk van de uitkomsten kunnen de curatoren aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.

Onderpand

Eerder deze week verloor eigenaar Guy Vroemen een rechtszaak die was aangespannen door een fietsenhandelaar uit Denekamp. Deze had nog 500.000 euro geïnvesteerd in Co-Med maar was dat geld kwijt na het faillissement.

De oud-directeur had gezegd dat zijn huis in België als onderpand zou dienen voor de lening, maar dat kan niet volgens Belgisch recht. In die zaak moet Vroemen bijna 8 ton terugbetalen. In de rechtszaak verklaart hij dat hij overweegt zijn persoonlijk faillissement aan te vragen.

Winst

Het is voor de curatoren onduidelijk waar alle winst heen is gegaan.

In de beginjaren werden behoorlijke winsten geboekt: 177.000 euro (omzet 8 ton), 470.000 (omzet 5,5 miljoen), 1,2 miljoen (omzet 9,3 miljoen) en in 2023 1,9 miljoen op een omzet van 11,9 miljoen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.