Als er één onderwerp de hele zomer beheerst dan is het wel de Fipronil-crisis. Bijna een kwart van alle pluimveebedrijven blijkt gebruik te hebben gemaakt van de diensten van het Barneveldse bedrijf Chickfriend. Zij hebben eindelijk een middel dat goed werkt in de bestrijding van de hardnekkige bloedluis in de stallen. Deze worden met de kippen erin gewoon bespoten. Wat er in hun ‘wondermiddel’ zit, dat valt ‘onder het geheim van de smid’.

Al in november 2016 krijgt de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tips binnen over het gebruik van Fipronil in de sector, waarbij het bedrijf Chickfriend ook bij naam wordt genoemd. Het duurt uiteindelijk tot 7 juli dit jaar totdat er echt wordt ingegrepen en er een inval wordt gedaan.

Edwin van Remmen is pluimveehouder in Varsselder en heeft die bewuste dag toevallig net een afspraak met de heren van Chickfriend om zijn nieuwe stal te laten bespuiten tegen bloedluis. Hij belt ze op om te vragen waar ze blijven, er wordt hem gemeld dat er ‘een controle’ is. De dag erop komen ze gewoon bij hem spuiten, alsof er niets is gebeurd.

Wanneer het Fipronil-schandaal losbarst en andere bedrijven geblokkeerd worden weet Edwin dat het bij zijn bedrijf ook fout zit. Hij meldt zichzelf bij de NVWA en zijn bedrijf met 70.000 kippen wordt geblokkeerd. 600.000 eieren moeten worden weggegooid. Zijn kippen en stal hoopt hij weer snel fipronilvrij te maken, misschien wel tegen beter weten in.

In Nederland barst op dat moment de gezondheidsdiscussie in volle omvang los. De tweede man bij de NVWA laat zich in een interview ontvallen dat het misschien beter is om een paar dagen even helemaal geen eieren meer te eten. Deskundigen zeggen dat het eten van besmette eieren geen kwaad kan ‘tenzij je er tienduizenden per dag van eet’.

De pluimveehouders gaan onder leiding van Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, hard op zoek naar een middel dat het Fipronil uit de stallen en kippen moet krijgen. Waterstofperoxide lijkt dé oplossing om het fipronil af te breken, maar het gebruik ervan in de benodigde hoeveelheden wordt door de NVWA uiteindelijk verboden in volle stallen.

Pluimveehouder van Remmen ziet na twee maanden geen andere mogelijkheid dan zijn kippen te ruimen. De kosten lopen teveel op, besmette mest afvoeren is duur, eieren mag hij niet verkopen en zicht op een snelle oplossing is er niet meer. EenVandaag is erbij wanneer hij zijn dode kippen afvoert. Na drie generaties staan zijn stallen voor het eerst leeg.

audio-play
EenVandaag is erbij wanneer de kippen van boer Edwin van Remmen worden geruimd

 

Inmiddels ligt er een claim vanuit de pluimveesector richting de NVWA. Zij verwijten de Voedsel- en Warenautoriteit te laat te hebben ingegrepen, ondanks het feit dat ze tips hadden ontvangen. "Hadden ze dit aan ons doorgegeven dan hadden we veel eerder kunnen ingrijpen en was deze crisis niet nodig geweest", zo blikt Hennie de Haan terug.

Edwin heeft inmiddels een baan in de ploegendienst om toch brood op de plank te houden. Hij hoopt op een doorstart van zijn bedrijf. De schade loopt in de tonnen. Hij hoopt in januari nieuwe kippen te krijgen. Die zouden eerder komen. Maar bleken uiteindelijk ook teveel Fipronil in zich te hebben. Nu wacht hij op schone kippen, "want fipronil, daar zijn we wel even klaar mee, dat kan ik niet meer aan, zowel financieel als emotioneel."  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.