De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA waarschuwt consumenten voor bepaalde partijen eieren. In de eieren zitten te hoge concentraties Fipronil, een verboden middel dat gebruikt wordt om bloedluis te bestrijden. Bijna 200 bedrijven zitten inmiddels ‘op slot’ en er komen dagelijks nieuwe bedrijven bij waarvan laboratoriumuitslagen te hoge waarden laten zien. 

Ook in Duitsland is inmiddels onrust ontstaan over eieren uit Nederland en België na de ontdekking van het verboden middel Fipronil. Nadat bij een verdeel- en inpakpunt bij de plaats Borken het gif in eieren werd ontdekt heeft de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen bijna een miljoen eieren laten terugroepen.  

EenVandaag gaat langs bij pluimveehouder Veldhuizen in Lunteren, die nu al tienduizenden euro’s schade heeft. 

De consument worstelt met de eieren in de koelkast, zijn ze wel of niet veilig? De NVWA komt met de laatste stand van zaken in wat door kippenboeren nu al de grootste ramp in jaren wordt genoemd. Lees ook onze vragen en antwoorden omtrent de besmette eieren.

Reactie ministerie EZ

Boeren vrezen tientallen miljoenen schade en hopen aanspraak te kunnen maken op het Calamiteitenfonds van het ministerie van Economische Zaken. Maar, het ministerie laat aan EenVandaag weten dat het schadefonds alleen bedoeld is voor bestrijdingsplichtige dierziektes. De schade ontstaan door het gebruik van het verboden bestrijdingsmiddel Fipronil is een 'private aangelegenheid.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.