Het wordt gezien als een aanval op de rechtsstaat: de gewelddadige dood van Derk Wiersum, advocaat van de kroongetuige in het proces tegen drugsbaron Ridouan Taghi. Morgen verschijnen twee verdachten in de zaak voor de rechter.
Op dit moment zitten er drie mensen vast voor de moord op de strafrechtadvocaat. De twee vermoedelijke huurmoordenaars, die direct betrokken lijken bij het doodschieten van Wiersum vorig jaar september, verschijnen morgen in de zwaarbeveiligde Bunker in Amsterdam-Osdorp. Het Openbaar Ministerie zal dan de stand van zaken geven van het politieonderzoek.
'Twee groepen betrokken bij moord'
Op de zitting wil het OM wil niet vooruitlopen, maar persofficier Justine Asbroek geeft wel toelichting op de ontwikkelingen in dit politiedossier. "Uit het onderzoek blijkt dat in de weken voor de moord meerdere voertuigen zijn gebruikt, ter voorbereiding en voor de uitvoering van de moord. De auto's waren gestald en geprepareerd in een loods in Utrecht. Er is een groep die de voorverkenning heeft gedaan en een groep die de moord uit heeft uitgevoerd."
Aan het hoofd van de Utrechtse bende, die verdacht wordt van het leveren van gestolen auto's om de advocaat mee te observeren, staat Anouar Taghi. Hij is de neef van drugsbaas Ridouan Taghi, die door politie en justitie wordt gezien als de opdrachtgever voor de moord op Wiersum.
Verdachten komen in beeld door vluchtauto
Al direct na de moord op Wiersum ziet het rechercheteam op camerabeelden dat de daders een witte Opel Combo hebben gebruikt. Na intensief speurwerk wordt de auto een paar dagen later aangetroffen in Almere. "Uit onderzoek blijkt dat de 36-jarige Giërmo B. deze bestelbus veel gebruikte. Bovendien zijn vingerafdrukken en DNA van hem ook aangetroffen in een gestolen Volkswagen Transporter die is gebruikt voor voorverkenningen", zegt persofficier Asbroek.
Later worden in de Combo ook twee bloedsporen gevonden van Derk Wiersum. Giërmo B. wordt in de weken na de moord dagenlang geobserveerd door de politie. "We weten dat hij na de moord opeens veel geld had en dat hij naar Suriname wilde vertrekken. Ook verwijderde hij berichten op zijn telefoon, waarin hij vlak voor de moord over wapens sprak." Uiteindelijk wordt Giërmo B. aangehouden. Hij staat dan in de rij bij de incheckbalie op Schiphol.
Rol medeverdachte Moreno B.
De recherche denkt dat Giërmo B. uit Almere op de dag van de moord samen was met de 31-jarige Rotterdammer Moreno B. Ook van hem is DNA gevonden in beide auto's. Opvallend is dat de sporen van Moreno B. op de bijrijdersstoel zijn gevonden en die van Giërmo B. aan de bestuurderszijde. Dit zou erop kunnen wijzen dat Moreno B. heeft geschoten, maar zover wil het OM nu nog niet gaan: "Het klopt dat zijn DNA op de bijrijdersstoel is aangetroffen, maar zijn precieze rol wordt nog onderzocht."
De recherche heeft een aantal belastende WhatsApp-berichten teruggevonden die door Giërmo B. aanvankelijk waren verwijderd. Zo verstuurde hij dit bericht naar Moreno B.: 'Is goed, zeg tegen die man twee ijzers! Zo niet een grote toch?!' IJzer is 'straattaal' voor wapen. "Dit gaat over de aanschaf van wapens enkele weken voor de dag van de moord", zegt Asbroek. In een ander gesprek praten de twee verdachten ook over het kenteken ("kennie") van de auto van Derk Wiersum.
Leider van Utrechtse autobende
De derde verdachte, Anouar Taghi, komt in beeld door een politieonderzoek in Utrecht. In een afgeluisterd gesprek zegt hij half november 2019 dat hij wordt gezocht voor de moord op Derk Wiersum en daarom even van de radar verdwijnt. Anouar Taghi werd door de recherche op dat moment gezien als leider van een bende die zich bezighoudt met de diefstal van auto's.
De gestolen auto's die de verdachten gebruikten, worden neergezet in een garagebox in de Utrechtse wijk Zuilen, op naam van Anouar Taghi. Daar zijn ze schoongemaakt en voorzien van valse kentekenplaten, flessen benzine, bivakmutsen en handschoenen.
Had de moord voorkomen kunnen worden?
Opvallend is dat de politie ruim een maand voor de moord op Derk Wiersum midden in de nacht een inkijkoperatie doet in de garagebox van Anouar Taghi. Rechercheurs hebben dan twee peilbakens bij zich. Deze plakken ze onder de snelste auto's. Maar een Renault Megane die ook is gebruikt bij de verkenningen voorafgaand aan de moord op Wiersum, krijgt geen baken en wordt dus niet gevolgd door de politie.
De vraag is daarmee of de moord op op de strafrechtadvocaat voorkomen had kunnen worden. Het OM zegt hierover: "De Renault is twee dagen na de inkijkoperatie uit de garagebox gereden en er niet meer teruggezien. Pas veel later werd duidelijk dat dit voertuig is gebruikt bij de voorverkenningen voor de moord op de advocaat. Het voertuig was op dat moment niet onder controle van justitie, omdat daar in het licht van de verdenking geen reden voor was."
Verdachten zijn professionals
Het onderzoek naar de moord op Derk Wiersum is in volle gang. Het OM doet nog volop onderzoek naar mogelijke medeverdachten: "Denk aan uitvoerders, faciliteerders, tussenpersonen en de opdrachtgever." Het onderzoek is moeilijk, zegt persofficier Justine Asbroek.
"De verdachten kennen onze opsporingsmethodieken. Bovendien is er zeer weinig bereidheid om verklaringen af te leggen. Het motto lijkt te zijn: 'Wie praat die gaat'. Dat maakt het voor ons bijzonder lastig."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.