Volkswagen kampt met problemen bij de terugroepactie na het dieselschandaal.  Auto’s met een 1.2 TDI-motor kunnen tijdens de softwareupdate die wordt uitgevoerd in storing raken waardoor de auto niets meer doet.

In een aantal gevallen is installatie van een volledig nieuwe motorcomputer nodig om de auto weer aan de praat te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Diverse dealers en Volkswagen-importeur Pon bevestigen het probleem. Volgens de importeur gaat het tot dusver om “minder dan tien gevallen” waarin de computer moest worden vervangen.

Volkswagen roept wereldwijd 11 miljoen auto’s terug naar de werkplaats voor een software-update. Aanleiding is het dieselschandaal dat een jaar geleden losbarstte toen bleek dat de Duitse autofabrikant diesels bleek te hebben uitgerust met sjoemelsoftware. 

Door die software stoten de auto’s in de praktijk veel meer uit dan in de test in het laboratorium. In Nederland moeten zo’n 180.000 auto’s terug naar de dealer. Bij de 1.2 liter diesels levert dat in sommige gevallen problemen op. EenVandaag sprak een eigenaar van een Polo die het na de update begaf. Uiteindelijk moest het zogeheten motorregelapparaat worden vervangen. Uit navraag bij diverse Volkswagen-dealers blijkt dat auto’s bij de update vaker in een storing raken. “Het zou niet voor mogen komen, maar het komt toch voor”, aldus een dealer.    

Negatief advies

Volkswagen-importeur Pon bevestigt de problemen. Pon stelt dat er inmiddels 8.000 auto’s zijn terug geroepen. Bij “minder dan tien” is een storing ontstaan in het motorregelapparaat, waardoor deze moest worden vervangen.

Opvallend is dat diverse Volkswagen-dealers in telefoongesprekken bezitters van sjoemeldiesels afraden de auto terug te brengen naar de werkplaats. “Als het mijn auto was, zou ik het niet doen”, aldus een monteur. “Op de chip die er in zit doet ie het prima.”  Deelname aan de terugroepactie is vrijwillig. Wel is Volkswagen verplicht hun klanten op te blijven roepen. 

Nederland ligt dwars

Het schandaal rond Volkswagen brak een jaar geleden los. Europa probeert met de aanscherping van regelgeving herhaling te voorkomen., maar Nederland ligt bij een aantal maatregelen dwars, zo zeggen de Brusselse milieuorganisatie Transport & Environment (T&E)en Kathleen van Brempt, voorzitter van de speciale onderzoekscommissie naar Dieselgate in het Europarlement in EenVandaag.  

De Europese Commissie wil strengere regels voor de toelating van auto’s, de directe financiële band tussen fabrikanten en testinstituten losknippen en meer toezicht op toelatingsautoriteiten. “Nederland is tegen al deze voorstellen”, aldus directeur Jos Dings van T&E in EenVandaag. Volgens hem is de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), die in ons land verantwoordelijk is voor de keuring van auto’s, bovendien bang om werk en inkomsten kwijt te raken. 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de RDW laten tegenover EenVandaag weten zich niet in het beeld te herkennen. Wel erkent het ministerie “op onderdelen” andere voorstellen te hebben dan de Commissie. 

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.