Een half jaar na het uitbreken van het dieselschandaal rond Volkswagen is in Nederland nog geen enkele auto met sjoemelsoftware terug naar de dealer geweest. Dat blijkt uit navraag van EenVandaag bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), dat de voortgang van de terugroepactie bijhoudt. 

Uit cijfers van de RDW blijkt dat het aantal sjoemeldiesels in Nederland bovendien groter is dan gedacht. Werd aanvankelijk uitgegaan van 160.000 auto’s waar sjoemelsoftware is geïnstalleerd, gegevens van de RDW wijzen uit dat het in totaal om 183.000 voertuigen gaat.

De Nederlandse Volkswagen-importeur Pon kondigde begin dit jaar aan in februari te beginnen met het terugroepen van de diesels met een 2-liter motor. Vanaf april zouden de lichtere dieselmotors volgen. De complete herstelactie zou in de loop van volgend jaar zijn afgerond. Toezichthouder RDW houdt bij hoeveel auto’s de actie hebben doorlopen. ,,Dat zijn er op dit moment nul.” Importeur Pon meldt EenVandaag dat er periodiek updates zullen worden gegeven aan de RDW over het aantal teruggeroepen auto’s, en dat dit binnenkort zal gebeuren. Volgens Pon heeft "een aantal auto’s" inmiddels een software update gehad.

Onrust

Onder bezitters van de ‘sjoemeldiesels’ groeit de onrust. Op een oproep van EenVandaag reageerden tientallen bezitters van de bewuste auto’s. Velen willen aan de terugroepactie deelnemen, maar een grote groep twijfelt. Ze vinden het onvoldoende duidelijk wat Volkswagen precies gaat aanpassen, en zijn bezorgd dat de herstelactie invloed heeft op de prestaties of het verbruik van hun auto. Een Duits autoblad testte onlangs twee Volkswagens vóór en ná de herstelactie, en kwam tot de conclusie dat de auto’s meer brandstof verbruikten. Duitse media melden dat het terugroepen van de Volkswagen Passat is opgeschort, omdat de Duitse toezichthouder KBA vreest dat het verbruik van de auto’s omhoog gaat.

Claims

Volkswagen ligt zwaar onder vuur wegens het toepassen van speciale software in 11 miljoen auto’s wereldwijd. De auto’s stoten in de praktijk veel meer schadelijke stoffen uit dan op de ‘rollerbank’. Ook bij andere automerken zijn er grote verschillen tussen de uitstootwaarden in de test en op de weg. Volkswagen manipuleerde de tests en hangt nu miljardenboetes en torenhoge claims boven het hoofd. Ook in Nederland hebben bezitters van sjoemeldiesels zich verenigd. Volgende week dient in Amsterdam een eerste zitting van de stichting Volkswagenaudiclaim tegen de autofabrikant.

Lees hier de reactie van Pon terug.

Eerder maakte EenVandaag deze uitgebreide longread over de sjoemelsoftware van Volkswagen:

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.