Dat het slecht ging met de economie was bekend, maar zó slecht. Het CBS meldt een economische krimp in het tweede kwartaal van 8,5 procent. "Krankzinnig en hopelijk eenmalig", duidt financieel commentator Martin Visser.
Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt de krimp ongekend. De recorddaling is voor meer dan de helft toe te schrijven aan huishoudens die minder hebben uitgegeven. Verder namen ook de investeringen en de invoer en export sterk af.
Tóch doet Nederland het relatief beter dan andere landen
"Wat opvalt is dat Nederland het in Europees verband relatief beter doet dan bijvoorbeeld Duitsland en Zuid-Europa", zegt Martin Visser. Dat komt vermoedelijk door een combinatie van factoren.
"Onze lockdown was wat minder streng. En Nederland is zo gedigitaliseerd dat we massaal online zijn gaan kopen en snel de omslag naar thuis werken hebben gemaakt. Ook zijn we minder afhankelijk van industrie zoals Duitsland en van toerisme zoals Zuid-Europa."
Verlies van 320.000 banen
Het CBS maakte verder bekend dat het aantal banen in een kwartaal tijd met 3 procent daalde. Het aantal gewerkte uren nam met 6 procent af. Martin Visser noemt het banenverlies door de coronacrisis dramatisch. "Voor de crisis hadden we de laagste werkloosheid in decennia gemeten. Nu zie je een verlies van 320.000 banen. Dat is echt een grote zorg."
Tegelijkertijd zijn ook veel banen bespaard gebleven dankzij de staatssteun, vertelt Visser. "Dat is echt een belangrijke zet geweest. Zonder die steun zou het banenverlies nog veel erger zijn."
Derde steunpakket
Hoe zal het verder gaan? "Die schade van 8,5 procent is hopelijk eenmalig en krankzinnig. Het derde kwartaal zal beter zijn dan het tweede, maar het is lastig inschatten." Volgens Visser is er al wel meer vertrouwen van ondernemers en consumenten, ten opzichte van het tweede kwartaal. "Maar vergeleken met een jaar geleden is dat vertrouwen lager. De crisis is nog altijd gaande, maar de extreme dip laten we achter ons."
Over een derde steunpakket wordt nu gesproken, vertelt Visser. "De verwachting is dat dat soberder zal zijn. Mogelijk wordt er meer wordt ingezet op omscholing. Interessante vraag is ook hoe ver het kabinet wil gaan met iets als koopkrachtondersteuning." En dan hebben we het nog niet eens over de onzekerheid van een tweede golf.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.