Het was de afgelopen dagen flink zweten in de hittegolf met temperaturen die opliepen tot zo'n 35 graden. Maar voor sommige mensen was het nóg warmer, omdat zij door het coronavirus moesten werken met beschermende kleding.

"Ik had mijn normale witte verpleegpak aan, met daarover een isolerende jas met lange mouwen. Dan heb je nog een mondkapje, spatbril en haarnetje op. Zo loop je over de gangen. En als je naar een patiënt gaat, draag je ook nog handschoenen en een extra plastic schort", vertelt verpleegkundige Mike Zwartkruis (29). Hij werkt op de corona-unit van de Radboudumc.

3 uur achter elkaar in beschermde kleding

"Dat is echt heel warm. Bij mij onder het pak was het soms wel 36 graden. Je zit 3 uur achter elkaar in dat pak, dan heb je een halfuur pauze en dan heb je dat pak weer 3 uur aan. Je zweet heel veel en je bent sneller dorstig", vertelt Mike. "Het ziekenhuis heeft climate control, dus het is beter dan buiten. Maar het was heel warm."

Onderzoekers van de Vrije Universiteit deden samen met het RIVM en de Global Health Heat Information Network (GHHIN) onderzoek naar de invloed van het coronavirus op de hittegolf. Zij zagen dat de beschermende kleding bij het medisch personeel voor oververhitting en hittestress kan zorgen.

Minder alert door de hitte

"Het belangrijkste gevaar van hitte is eigenlijk dat je minder alert wordt en daardoor minder kwaliteit kunt leveren op je werk", vertelt onderzoeker Hein Daanen. "Bij extreme oververhitting kun je ook fysieke klachten krijgen, maar bij een beetje te veel hitte merk je al dat de cognitieve prestaties dalen. Dat is zeker bij medisch personeel een gevaar."

Ook Mike merkte dat het werken in deze hitte hem niet meeviel. "Je wilt aan het einde van de rit echt uit dat pak. Je voelt ook benauwdheid, want door zo'n mondmasker kun je moeilijker ademen. Bij een drukke dienst had ik ook wel eens last van hoofdpijn. Normaal gesproken kan je dan even wat koels drinken, maar nu kan je niet uit dat pak."

Koelvesten voor Olympische Spelen

Daarbij is niet alleen de beschermende kleding extra warm, maar werken met coronapatiënten is ook fysiek zwaarder. "De patiënten zijn benauwd, ze kunnen moeilijk uit bed komen en moeten op bed gewassen worden. Daar heb je wel twee man voor nodig. Ik lever nu meer fysieke inspanning." En hoe meer inspanning je levert, hoe warmer je het hebt.

Hein Daanen en zijn collega's hielden zich eerder bezig met onderzoek naar de hitte voor sporters die naar Olympische Spelen in Tokyo zouden gaan deze zomer. "We ontwikkelden voor hen een speciaal koelvest, dat iemand tot enkele uren koel kan houden", vertelt Daanen.

Van sporters naar verpleegkundigen

NOC*NSF had al flink wat van deze koelvesten ingeslagen. De sporters hadden deze koelvesten dit jaar helaas niet nodig, maar het medisch personeel van het Radboudumc wél. Mike werkte een dag met het koelvest en een dag zonder. Hij merkte meteen groot verschil.

"Het klinkt gek maar ik merkte het vooral tijdens de pauze. Zonder vest was ik echt de pauzes aan het doorkomen om te herstellen. Nu had ik ook mentale rust en kon ik scherper aan de volgende inzet beginnen, omdat ik minder bezig was met de warmte. Ik kon het langer volhouden en zweette minder."

Relaxter

Het ging om een proef, maar de vesten liggen nog steeds op de afdeling in het ziekenhuis. "Ik voelde me echt relaxter met het vest, ook collega's zeiden: Mike, ik ben blij dat ik er eentje heb."

Toch is Mike blij dat het kwik inmiddels weer lijkt te dalen, want werken met coronapatiënten is al zwaar, daar hoeft de warmte niet nog eens een schepje bovenop te doen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.