Zeven van de tien mensen met een zwakke gezondheid (70 procent) zijn bang om het coronavirus te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 26.000 mensen, waaronder ruim 4000 met een slechte gezondheid.

De meeste 'gezonde' deelnemers aan het onderzoek maken zich niet zoveel zorgen om besmet te raken. Van hen is één op de vijf (21 procent) een beetje bang en 6 procent behoorlijk bang. Maar bij de ondervraagden met een zwakke gezondheid, zoals kwetsbare ouderen, mensen met chronische ziektes en kankerpatiënten, leven grote zorgen. Bijna een derde (30 procent) is echt bang om het virus op te lopen. Daarbovenop is 40 procent een beetje bang. Zij hopen dat de overheid meer actie onderneemt.

Ik ben als longpatiënt letterlijk doodsbang voor dit virus. Ik word boos en verdrietig als mensen er lacherig over doen: 'Het is maar een griepje'.

Hardere maatregelen voor kwetsbare groepen

49 procent van de groep die groter risico loopt bij een besmetting zou graag zien dat de overheid verdergaande maatregelen neemt om hun gezondheid te beschermen. Ze maken zich in het algemeen ook meer zorgen (65 procent) dan mensen die minder risico lopen (40 procent).

Het vertrouwen in de aanpak van de overheid is bij kwetsbare mensen met 44 procent ook lager dan alle deelnemers aan het onderzoek (58 procent).

Ik kan rekenen en doe dat ook. Met mijn gezondheidsproblemen is mijn kans volgens de huidige cijfers een op vijf dat ik het niet overleef.

Minder bezoek en minder naar de bioscoop

Voor de ondervraagden met een slechte gezondheid heeft het coronavirus steeds meer impact op hun dagelijks leven. Zo mijdt de helft (49 procent) plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Ze gaan minder uit (31 procent) naar bijvoorbeeld het café, het theater, of de bioscoop.

Ook hun sociale contacten lijden er onder. Een derde (31 procent) gaat minder vaak naar verjaardagen, of clubjes, of krijgt minder bezoek.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 9 en 10 maart 2020. Aan het onderzoek deden 26.103 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De meeste ondervraagden vulden het onderzoek voor de persconferentie van de Brabantse veiligheidsregio's, van 10 maart om 16:00 uur, in. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Lees ook

audio-play
Meeste mensen met een zwakke gezondheid zijn bang om besmet te worden met het coronavirus. 'Overheid moet meer maatregelen nemen ons te beschermen.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.