Er was gejuich op 1 juni: eindelijk mocht de horeca weer open. Maar er waren ook meteen zorgen. Was het wel haalbaar met alle regels? Lang niet overal, blijkt nu. De ene na de andere horecazaak wordt zelfs gesloten omdat te weinig afstand wordt gehouden.

Een van die zaken is Café ZUS in Wijchen, dicht sinds afgelopen donderdag. "De eerste waarschuwing kwam op 19 juli. Het werd onverwacht druk in en rond het café. Toen hebben wij besloten de zaak zelf te sluiten. De volgende dag moest ik me melden bij de politie en kreeg ik een officiële waarschuwing", zegt café-eigenaar Alexander Straver.

'Wil ik het zo nog wel?'

Hij nam meteen maatregelen. "Ik heb toen extra mensen ingezet om meer toezicht te kunnen houden. Net zoals overal mogen er bij mij vier mensen aan één tafel op het terras. Toch kreeg ik een telefoontje een aantal dagen later dat ik de tent moest sluiten, omdat mensen te dicht op elkaar zouden zitten."

"Het is erg frustrerend, want het lijkt willekeurig welke cafés open mogen blijven", vertelt Straver. Financieel is het een klap voor de ondernemer. "Het was al zwaar, je maakt extra kosten door het inschakelen van bewaking en er mogen minder mensen in je zaak. Ik ben nu wel op het punt waarop ik denk: wil ik het zo nog wel?"

'We hoorden het 2 uur van tevoren'

Ook café Lebbink in Rotterdam moest gedwongen de deuren sluiten. Eigenaar Robin Bravenboer is verbaasd. "Ik kreeg zondag om 18.00 uur een telefoontje dat we 2 uur later dicht moesten. Waarom, is me onduidelijk. Ik heb geen papieren gezien waarin staat wat we verkeerd hebben gedaan. We hebben ook nooit eerder een waarschuwing gehad."

Wat Bravenboer wel steekt, is dat hij pas 2 uur voor sluiting werd ingelicht: "We hadden reserveringen staan, voor na acht uur, er zaten gasten te eten die we moesten wegsturen." Bravenboer blijft er nog wel laconiek onder: "Toen de horeca de eerste keer op slot ging (op 15 maart), hoorden we dat een uur van te voren, dus we raken er al een beetje aan gewend."

In spagaat

Het eetcafé is sinds zondagavond gesloten op last van burgemeester Aboutaleb en moet 2 weken dichtblijven. "Het lijkt nu alsof wij alle coronaregels aan de laars hebben gelapt, maar dat is zeker niet zo. We proberen juist de regels zo goed mogelijk na te leven. Ik wil met niemand ruzie en er juist samen met de gemeente uit zien te komen."

Koninklijke Horeca Nederland ziet de problemen van de ondernemers. De horeca zit in een spagaat. Ze moeten de regels handhaven, maar krijgen ook te maken met gasten die zich niet aan de regels houden op het terras. Als ze sluiten, zijn alle inkomsten verloren, maar als ze openblijven, overtreden ze mogelijk de regels.

Roep om actie van kabinet

"Wij zorgen dat de tafels uit elkaar staan en spreken mensen aan op gedrag. Als mensen zich daar vervolgens niet aan houden, dan is dat niet altijd aan de ondernemer te wijten. Dat gebeurt nu wel. Horecazaken worden met naam en toenaam aan de schandpaal genageld doordat gasten zich niet aan de regels houden. Dat leidt tot imagoschade."

"Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat mensen weten hoe ze zich moeten gedragen in de horeca." Niet alleen Koninklijke Horeca Nederland wil dat het kabinet actie onderneemt, ook PvdA-leider Lodewijk Asscher is kritisch. Hij verwijt het kabinet een 'gebrekkige regie' en wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces. Onder andere om de problemen in de horeca te bespreken.

audio-play
Bekijk hier de reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.