Burgemeesters gaan harder optreden als klanten zich in horecagelegenheden niet aan de coronaregels houden. Het is precies het tegenovergestelde van wat de horeca hoopte.

'Oneerlijk' noemde Koninklijke Horeca Nederland het gisteren dat horecaondernemers forse boetes krijgen als klanten geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. "Ik zie supermarkten bijvoorbeeld nooit boetes krijgen", zei voorzitter Rober Willemsen. Hij pleitte voor versoepeling, maar die komt er dus niet.

Gesprek met voorzitter Koninklijke Horeca Nederland voorzitter in Radio EenVandaag.

Tijd van waarschuwen is voorbij

"Als stelselmatig niet aan de basisregel - anderhalve meter afstand - wordt gehouden, treden wij als overheid op. Afstand houden is cruciaal om het coronavirus letterlijk van je lijf te houden", zei voorzitter Hubert Bruls na afloop van het Veiligheidsberaad gisteravond. Volgens hem is er de afgelopen 2 weken voornamelijk gewaarschuwd.

Bruls benadrukt dat boetes alleen worden uitgedeeld in horecabedrijven waar bijvoorbeeld al een aantal avonden is gewaarschuwd dat mensen te dicht op elkaar staan. Niet alleen de ondernemers, maar ook de klanten die zich fout gedragen, krijgen dan een boete. De uiterste maatregel is sluiting. "We treden niet bij elk wissewasje op, maar we gaan wel consequent zijn."

Lees ook

Verliefd stelletje maar naar buiten sturen

Sinds 1 juni is de horeca weer open. Afgelopen weekeinde spraken de veiligheidsregio's al hun zorgen uit over de naleving van de coronamaatregelen op de terrassen en in de cafés. Gisteravond hebben de burgemeesters daar verder over gesproken.

De klant en de ondernemer spelen volgens Bruls beiden een rol. Volgens hem moet een kroegbaas moet blijven ingrijpen als het in zijn zaak mis gaat en een verliefd stelletje misschien maar naar buiten moet sturen als ze niet van elkaar kunnen afblijven. Misstanden van cafébezoekers zijn niet alleen de verantwoordelijkheid van ondernemers, maar ook van de klanten: "Wij moeten laten zien dat die anderhalve meter de essentie is van het coronabeleid. De polonaise lopen vind ik ook leuk, maar nu even niet."

Niet uit te leggen

Voor Willemsen was afgelopen weekend een frustrerend weekend. "We zijn niet blij met de boetes én ook niet met de sluitingen. Wij zijn de enige branche die als branche verantwoordelijk wordt gesteld. Er zit heel veel irritatie over het feit dat iedereen ziet dat er gewoon versoepeld moet worden."

De horeca wil daarom snel van de beperkingen af. Ook omdat het lastig uitleggen is aan de klanten. Willemsen: "Als je iemand eruit wil zetten omdat diegene zich niet aan de regels houdt, roepen klanten natuurlijk ook: 'In een vliegtuig mag je vlak bij elkaar zitten. En in de supermarkt mag alles wél', dat krijg je als uitbater natuurlijk ook niet meer uitgelegd aan je klant."

Lees ook

Niet versloffen

Eerder liet Bruls weten alleen bij excessen te handhaven. "Wij zien dat het voor mensen steeds moeilijker wordt om afstand te bewaren. Wij horen dat vanuit heel het land, van noord tot zuid en van oost naar west. We kunnen zo niet doorgaan. De basisregel mogen wij niet laten versloffen", zegt Bruls.

Op 1 juli worden de maatregelen in Nederland waarschijnlijk verder versoepeld. De burgemeesters adviseren het kabinet om dat fasegewijs te doen. "Niet te snel, want de gemeentes moeten ook de kans krijgen om zich goed voor te bereiden."

Uitlegvideo: waarom we door het coronavirus in lockdown zaten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.