Tegen de zin van horecaondernemers werden afgelopen weekend weer boetes uitgedeeld en horecagelegenheden gesloten. Voorzitter Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland: "Ik zie supermarkten bijvoorbeeld nooit boetes krijgen."

Voor Willemsen was afgelopen weekend een frustrerend weekend. "We zijn niet blij met de boetes én ook niet met de sluitingen. Wij zijn de enige branche die als branche verantwoordelijk wordt gesteld. Er zit heel veel irritatie over het feit dat iedereen ziet dat er gewoon versoepeld moet worden."

Lees ook

Wel dicht op elkaar in vliegtuig, niet in de kroeg

Willemsen wil daar snel vanaf. Ook omdat het lastig uitleggen is aan de klanten. "Als je iemand eruit wil zetten omdat diegene zich niet aan de regels houdt, roepen klanten natuurlijk ook: 'In een vliegtuig mag je vlak bij elkaar zitten. En in de supermarkt mag alles wél', dat krijg je als uitbater natuurlijk ook niet meer uitgelegd aan je klant."

Jan Juluis Blokdijk van Café Julius in Avenhorn ziet het probleem van het handhaven iedere dag in de praktijk. "Wij willen geen boete. We proberen te handhaven. Onlangs hebben wij een bewaker ingehuurd die mensen op hun plek zet als ze te dichtbij komen. Maar als het vervolgens weer gebeurt én er wordt gehandhaafd heb je een boete. En die boete doet pijn." Die bedraagt namelijk 4000 euro.

Klant beboet, niet de horecagelegenheid

Inmiddels verschuift het beleid ook al per veiligheidsregio. Zo heeft burgemeester Jan Franx van Koggenland bepaald dat horecaondernemers niet meer beboet worden als hun klanten de regels overtreden. In dat geval is het wel zaak dat de uitbater belt met de boa's, die vervolgens langskomen om de desbetreffende klant te beboeten.

"De overtreders krijgen een boete en de horecaondernemer niet. Als de ondernemer zich niet gemeld heeft en mensen zitten alsnog te dicht bij elkaar dan krijgt de ondernemer wel de boete", zegt Franx.

Problemen met Den Haag?

De regel geldt voor de hele regio West-Friesland. Franx ziet de nieuwe regels als vooruitgang en ziet dit nieuwe plan dan ook niet als ingaan tegen de landelijke richtlijn. "Ik denk dat we helemaal geen problemen krijgen met Den Haag en ik hoop dat Den Haag naar ons kijkt en ziet dat dingen ook anders kunnen. Dus sluit je bij ons aan zou ik zeggen."

Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland is blij met de steun van de burgemeester in Koggenland, vooral dat de horeca zelf dan niet verantwoordelijk is, maar ziet de maatregel niet als dé oplossing.

'Je moet op enig moment toch kunnen versoepelen'

"We moeten blijven praten, en vooral is het belangrijk dat we met elkaar laten zien dat we het onder controle hebben als horeca", aldus Willemsen. "We zijn nu met z'n allen twee weken open. We hebben Hemelvaartsdag gehad, demonstraties en de cijfers gaan nog altijd de goede kant op. Dus op enig moment moet je toch kunnen versoepelen."

Gesprek met voorzitter Koninklijke Horeca Nederland voorzitter

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.