Niet alle horeca kan met de feestdagen zijn deuren openen. De cafés moeten sowieso gesloten blijven, melden meerdere Haagse bronnen aan EenVandaag. Ondertussen snakt de rest van de horeca naar duidelijkheid. "Nee is ook een boodschap."

Het kabinet heeft de knoop over kerst nog niet definitief doorgehakt. Wel klinkt vanuit de Haagse wandelgangen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de horeca in zijn geheel weer open kan met de feestdagen. Voor restaurants is er nog enige hoop, maar duidelijkheid is er nog niet.

'2 dagen voor Sinterklaas is veel te laat'

Vooral dit gebrek aan duidelijkheid steekt horeca-ondernemers, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Het is echt verschrikkelijk moeilijk. We zitten al maanden zonder perspectief en nu met de kerst ook weer. We hebben echt snel helderheid nodig van het kabinet."

Willemsen heeft in een persoonlijk gesprek met Rutte in het torentje ook benadrukt dat snel duidelijk moet worden hoe de situatie voor de horeca in december is. "We moeten ook voorbereidingen treffen. We kunnen niet 2 dagen voor Sinterklaas horen dat we weer open mogen, dat is echt veel te laat."

Lees ook

'We moeten voorbereidingen kunnen treffen'

Ook restauranthouder en meesterkok Ron Blaauw benadrukt dat er haast is geboden. "We moeten ruim van te voren weten waar we aan toe zijn. Als we met de kerst open mogen, moeten we spullen kopen, die moeten allemaal op tijd aangeleverd worden. Maar ook de leveranciers moeten inkopen kunnen doen. Daar zit hele keten aan vast."

Blaauw zegt de onzekerheid misschien nog wel ergste is van alles. "Ik begrijp het gewoon niet zo goed. Waarom kunnen ze niet zeggen, open of dicht met de kerst? Als het nog lang niet goed genoeg gaat met de afname van de besmettingen, wees dan duidelijk daarover. Nee, is ook een boodschap."

Extra pot met geld

Als met de feestdagen restaurants en cafés hun deuren gesloten moet hebben, zou dat dramatische financiële gevolgen hebben voor de branche, waarschuwt Willemsen.

"December is voor ons een van de belangrijkste maanden van het jaar. Iedereen is in jubelstemming dan en geeft veel geld uit. Als we dat mislopen moet het kabinet echt met een extra pot met geld komen. Anders halen veel ondernemers januari niet eens."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.