Nog een paar dagen en dan verlaat Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten het land. Dit jaar zou een omslag zijn in de hele discussie rond de knechten van de kindervriend. Meer Pieten zouden slechts vegen op hun gezicht hebben en sommigen zouden zelfs gekleurd zijn. Terugkijkend kun je echter stellen dat de overgrote meerderheid van de Pieten zwart was. Geen roetvegen, geen rood, geel of groen.
Ongetwijfeld maken volgend jaar zich weer veel mensen kwaad over de Pieten. Maar hoe lang duurt het nu voordat een traditie onderhevig kan zijn aan veranderingen? Hoe lang duurt het voordat een meerderheid van de bevolking “achter” een gekleurde Piet staat?
Volgens Ineke Strouken van het Centrum voor Volkscultuur en Peter Jan Magry van het Meertensinstituut veranderen tradities wel degelijk, zij het wel vaak langzaam en stroperig. Neem nu als voorbeeld de roe of de zak waar het stoute kind ingaat. Beide attributen bestaan niet meer. Maar het kan ook heel snel gaan. Pakweg tien à vijftien jaar geleden was Halloween typisch een feest voor alleen maar Amerikaanse kids en nu worden op 31 oktober -de avond van Halloween- in veel Nederlandse wijken al kinderen waargenomen die zich met liefde aan deze nieuwe traditie overgeven.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.