De landelijke intocht van Sinterklaas, aanstaande zaterdag, kan gewoon doorgaan zoals gepland. De rechtbank in Haarlem deed vandaag uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door de Stichting Majority Perspective. Zij eiste dat Zwarte Piet zaterdag niet op de boot zou staan en ook geen Pieten met roetvegen. De rechter gaf de stichting echter ongelijk, dus Zwarte Piet is zaterdag welkom in Zaandijk.

De stichting is van mening dat Pieten helemaal niet geschminkt moeten worden. Ook mogen ze geen kroeshaar en gouden oorringen dragen en geen onderdanige rol meer spelen. De rechter oordeelde echter dat de stichting niet voldaan heeft aan de voorwaarden voor het kort geding. Zo hebben ze de gedaagde overvallen en niet de kans gegeven om te reageren. Omdat niet aan de voorwaarden is voldaan, vindt de rechter dat hij geen inhoudelijke uitspraak doen. De intocht gaat zaterdag dus gewoon door zoals de bedoeling was.

De gemeente Zaanstad heeft laten weten dat ze blij zijn met deze beslissing. “We gaan nu op volle kracht door met de voorbereidingen om de Sint een mooi welkom te bezorgen.” De stichting is teleurgesteld in de uitspraak en heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.