Topcrimineel Ridouan Taghi zegt dat hij na zijn arrestatie dagenlang zwaar mishandeld is door agenten uit Dubai en Marokko. Hij schrijft dat in een verklaring aan EenVandaag. "Ik werd vastgehouden in een kamer met vrieskou en bewerkt met elektroshocks."

Voor het eerst vertelt Taghi wat er na zijn geruchtmakende aanhouding is gebeurd. "In Dubai werd mij, terwijl ik plat op de grond lag, een pistool op het hoofd gezet. De agenten vertelden dat ze opdracht hadden gekregen om mij dood te schieten. Daarna ben ik helemaal in elkaar getrapt."

Foto bewerkt

De foto van de gepakte drugsbaron, die enkele maanden na zijn arrestatie werd vrijgegeven door de politie van Dubai, is volgens Taghi bewerkt. Zijn verwondingen zijn daarop niet te zien. "Ik vertel dit omdat het een nepfoto is. Alle wonden in mijn gezicht, zoals mijn gebroken neus, zijn weggefotoshopt." Volgens Taghi worden er al jaren 'nepfeiten' over hem en zijn familie verspreid."

Als bewijs geeft Taghi via zijn advocaat Inez Weski toestemming aan EenVandaag om exclusieve foto's van hem te publiceren, waarop wél te zien is dat hij in Dubai werd mishandeld. De foto's zijn gemaakt door een arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op 19 december 2019. De dag dat Taghi aankwam in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van Vught.

72 uur wakker

Op 16 december 2019 werd Taghi na een jarenlange zoektocht aangehouden in een ogenschijnlijk verlaten villa in Dubai. "Op het politiebureau hebben ze me 72 uur wakker gehouden en chemische middelen toegediend. Ik ben geslagen en geschopt, in mijn gezicht en op andere plekken. Ook had ik strakke tiewraps om mijn enkels en handen en een plastic blinddoek voor mijn ogen. Ook Marokkaanse agenten werkten hieraan mee."

In zijn forensisch medisch onderzoek constateerde de NFI-arts in de EBI 'paarsrode verkleuringen' rond Taghi's ogen. Op zijn voorhoofd stond de afdruk van een laars. Zijn neus was gebroken en Taghi had 'huidbeschadigingen aan romp en schouder', die pasten bij stroomstoten van een taser. Op diverse plekken op Taghi's lichaam zag de arts bloeduitstortingen en zijn enkels waren opgezwollen, blijkt uit het NFI-rapport.

Stevig ondervraagd

Volgens Taghi's advocaat Inez Weski gaat het om verwondingen die het gevolg zijn van een 'systematische wijze van martelen': "Alles wat je je kunt voorstellen in een land waar de mensenrechten niet worden geëerbiedigd." Tijdens de mishandeling werd Ridouan Taghi stevig ondervraagd door agenten uit Dubai en Marokko, zegt Weski: "Mijn cliënt kreeg allerlei stukken voorgehouden en vragen over het Nederlandse strafdossier. Het was waarschijnlijk de bedoeling dat hij een ander zou ondertekenen."

Ook al zijn Nederlandse agenten niet betrokken geweest bij de mishandeling van haar cliënt, dan nog moet de rechtbank deze zaak tot op de bodem uitzoeken, vindt Weski: "Je kunt een marteling uitbesteden. Je kunt toezien, je kunt vervolgens iemand overgedragen krijgen. Maar juridisch en zeker moreel is er dan een verantwoordelijkheid voor Nederland."

audio-play
Bekijk hier een fragment van de reportage met de verklaring van Ridouan Taghi over de mishandeling na zijn arrestatie in Dubai.

Mishandeling kan leiden tot lagere straf

Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff vindt dat advocaat Weski een punt heeft. "Het is relevant omdat een verdachte onder geen beding mag worden mishandeld, zelfs niet als het over dit soort hele zware delicten gaat. Het maakt dan iets minder uit of het door de Nederlandse politie is gebeurd of buitenlandse instanties."

In theorie zou de mishandeling van Taghi volgens Brinkhoff uiteindelijk kunnen leiden tot een lagere straf. Michael P., de moordenaar van Anne Faber, kreeg bijvoorbeeld 4 maanden minder cel nadat agenten bij zijn arrestatie z'n schouder braken. "Wat bij Taghi wel een hele ingewikkelde is, wanneer je in de kristallen bol kijkt. Als deze verdachte wordt veroordeeld tot levenslang, kun je namelijk geen strafvermindering opleggen", zegt Brinkhoff.

Het Openbaar Ministerie bevestigde eerder al in de rechtbank dat Ridouan Taghi gewond was toen hij naar Nederland werd gebracht. Volgens justitie is Taghi daarom de hele vlucht gemonitord door een arts en daarna bij aankomst in de EBI medisch onderzocht. "Verder willen wij op dit moment geen enkel commentaar geven", laat een woordvoerder van het OM weten.

Voortgang rechtszaak tegen Taghi

In oktober gaat het Marengo-proces weer verder, de strafzaak tegen Ridouan Taghi en zeventien medeverdachten. Tot zijn arrestatie was Taghi jarenlang de meest gezochte verdachte van ons land. Hij heeft een blanco strafblad, maar het Openbaar Ministerie ziet hem als leider van een gewelddadige drugsbende en opdrachtgever van vele afrekeningen in de onderwereld.

De strafzaak draait om een serie liquidaties, pogingen tot moord en voorbereidingen daartoe. Taghi zou aan het hoofd staan van deze, zoals het OM het noemt, 'geoliede moordmachine'. Ook zijn veronderstelde partner in crime Saïd Razzouki zit vast, in Colombia. Het belangrijkste bewijs tegen de moordbende bestaat uit ontsleutelde berichten waaruit zou blijken dat Taghi opdracht gaf voor liquidaties. Het gaat om zogenoemde PGP-berichten, die via een gekraakte server in handen zijn gekomen van het OM.

Moord op Derk Wiersum

Kroongetuige Nabil B. legde een zeer belastende verklaring van 1500 pagina's af. In ruil daarvoor krijgt hij een halvering van zijn straf en bescherming. Ridouan Taghi wordt door de recherche ook in verband gebracht met de moorden op de onschuldige broer van de kroongetuige en z'n advocaat Derk Wiersum. Tot op heden wordt Ridouan Taghi voor deze twee moorden niet vervolgd.

In zijn verklaring zegt Taghi daar zelf dit over: "In de media en door het Openbaar Ministerie word ik constant met allerlei andere zaken dan Marengo in verband gebracht. Maar ik kan mij niet verdedigen omdat ik in die zaken niet wordt vervolgd, omdat daarin blijkbaar niets concreets tegen mij is."

audio-play
Bekijk hier de hele reportage en een toelichting van verslaggever Bram de Waal.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.