Het doek lijkt gevallen voor de Zeeuwse Hedwigepolder. Na jarenlang getouwtrek, wil het nieuwe kabinet nu definitief overgaan tot ontpolderen. Tot woede en verdriet van de eigenaar van de Hedwigepolder, Gery de Cloedt. De hele besluitvorming rond de polder ging langs hem heen. Hij is niet geïnformeerd en wil zijn polder kost wat kost houden. Gery de Cloedt is tot nu toe weinig in de media geweest, maar doet in EenVandaag zijn verhaal.
Wel onder water, niet onder water. Half onder water. Velen hebben een mening over de polder. Maar de eigenaar zelf, de Belgische industrieel De Cloedt, is bij geen enkel besluit betrokken geweest. Hij is nooit gebeld. Ook vorige week niet toen de PvdA en de VVD besloten de polder alsnog onder water te zetten.
De Hedwigepolder is al ruim tachtig jaar familiebezit. In 1932 koopt overgrootvader De Cloedt de polder van een Duitse adellijke familie. De 300 hectare grond wordt sindsdien bewerkt door 25 pachters.
Maar sinds 2005 is de Hedwige onderwerp van felle discussie en protest.
De Antwerpse haven wil grotere schepen binnenhalen. Daarvoor moet de Westerschelde worden uitgediept. Door de natuurschade die ontstaat in de rivier, is Nederland verplicht om in de directe omgeving nieuwe natuur te creëren. De nabijgelegen Hedwigepolder wordt aangewezen en moet onder water. Dat staat in het Scheldeverdrag dat Nederland en Vlaanderen ondertekenen.
De zaak stinkt, zegt Hans Mieras, juridisch adviseur van De Cloedt. Vlaanderen heeft andere belangen dan wij in Nederland denken. Zo legt hij uit in EenVandaag.
Het gaat Vlaanderen niet om natuurherstel van de Westerschelde, zoals wij hier in Nederland denken. Ze willen de Hedwigepolder om een andere reden onder water hebben.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.