De eigenaren van de vierhonderd historische schepen van de 'bruine vloot' zitten in de problemen. Normaal gesproken verhuren zij hun tjalken, klippers en aken aan groepen, maar door corona ligt de verhuur helemaal stil.

Om aandacht en hulp te vragen voor dit probleem, wordt morgen de manifestatie Red de Hollandse Zeilvloot georganiseerd. "Liever ontvangen we geen subsidies, maar we hebben echt hulp nodig", zegt organisator Pouwel Slurink. Hij is directeur van een boekingskantoor van traditionele zeilschepen en hoopt dat de overheid ziet dat de bruine vloot belangrijk Nederlands erfgoed is.

Anderhalve meter afstand onmogelijk

Sinds het begin van de lockdown in maart stromen de annuleringen bij zijn boekingskantoor binnen, vertelt Slurink. Hij organiseert groepsreizen voor 20 tot 35 personsen.

Dat hij geen groepen meer kan vervoeren, heeft alles te maken met de anderhalvemetereconomie, zegt hij. "Zodra mensen uit meerdere huishoudens met elkaar op een boot slapen, wordt het een probleem. Dat mag niet."

Veel onderhoud nodig

'Koop een boot, werk je dood'. Het is een veelgehoorde uitspraak in de vaarwereld en dat is niet voor niets: een boot heeft veel technisch onderhoud nodig, vertelt Slurink: "Als je daarin verzaakt, verlies je je certificaten en mag je niet meer het water op. Je kunt je certificaten al verliezen als er een klein onderdeel niet op orde is." Maar onderhoud en bijbehorende keuringen kosten geld, en dat komt nu niet binnen.

In het buitenland worden historische schepen flink gesubsidieerd. "In Duitsland bijvoorbeeld, ontvangen eigenaren tonnen per jaar", weet Slurink. Met als verschil dat er geen commerciële reizen mee worden georganiseerd. "In Nederland hebben we daar wel voor gekozen, we zijn ondernemers. Dat nekt ons nu. Voor ons zijn geen potjes."

Red de Hollandse Zeilvloot vreest ervoor dat dit soort schepen straks niet meer kunnen varen.

Letterlijk voor Pampus

"Tijdens manifestatie morgen liggen onze 250 historische zeilschepen letterlijk voor Pampus", vertelt Slurink. Hij doelt op het forteiland in het IJmeer bij Amsterdam. De schepen die daar rond het middaguur voor anker gaan komen uit allerlei verschillende havens in Nederland.

Het wordt dus een volle bedoening bij het eilandje dat zo'n 3 hectare groot is. "We willen laten zien hoe mooi de schepen zijn. En we willen Den Haag vragen met maatwerk te komen. Help ons uit de crisis." Via een livestream kan iedereen live meekijken met de manifestatie.

Andere oplossingen

Of er naast overheidssteun ook andere oplossingen zijn? "Men is bezig de noodverordening te veranderen. Daarin komt een nieuwe definitie van een huishouden. Als je de mensen die aan boord zijn kunt zien als een gemeenschappelijk huishouden, is er een oplossing", zegt Slurink.

Ook worden schepen aangepast, zodat anderhalve meter afstand houden mogelijk wordt. "Met minder mensen varen is niet rendabel. Het is duur, denk aan havengeld en technisch onderhoud. Dat kost tienduizenden euro's."

audio-play
Boten als tjalken,klippers en aken zijn oerhollands, maar door de corona crisis boekt niemand meer een tocht. Aan dek kun je prima afstand houden maar benedendeks lukt dat niet. Er

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.