De Nederlandse economie stevent af op een historische terugval. Het zou de diepste recessie worden in honderd jaar. Toch horen we over de woningmarkt vooral positieve verhalen. Volgens makelaars gaat het hartstikke goed. Maar dat zit toch net even anders.

"Het lijkt wel een goednieuwsshow als je de Nederlandse Vereniging voor Makelaars moet geloven", vindt journalist Jasper du Pont die er een column over schreef voor het journalistieke platform Follow the Money. "Ik zie juist dat de woningmarkt wegzakt."

'Het tegendeel is waar'

Du Pont verwijst naar recente krantenkoppen zien die het tegendeel beweren. 'Drukkere tijden voor makelaars' en 'Niets wijst op woningmarktcrisis." Terwijl het tegendeel het geval is, meent Du Pont.

Hij bekeek de verkoopcijfers van huizen van woningwebsite Funda en het Kadaster. Zijn conclusie: vrijwel direct nadat premier Rutte op 15 maart de intelligente lockdown afkondigde, lijkt de verkoop van woningen met een golvende beweging weg te zakken.

Flinke krimp

Vandaag kwamen zowel de Rabobank als De Nederlandsche Bank (DNB) met voorspellingen over onze economie. Volgens de Rabobank stevenen we af op een historische terugval: ons bruto binnenlands product (bbp) krimpt dit jaar naar verwachting met bijna 6 procent. Het bbp is de totale geldwaarde van alle goederen en diensten die een land in een jaar produceert. Volgens DNB is de krimp zelfs nog groter, namelijk zo'n 6,4 procent.

Volgens de Rabobank is de huizenmarkt een risico, zeker voor Nederland en dan met name voor mensen die recentelijk een huis hebben gekocht en dit volledig hebben gefinancierd met een hypotheek. Zij kunnen in de problemen komen als de prijzen dalen.

Lees ook

'Nog steeds een gekkenhuis'

Erwin Ritter van ERA Ritter Makelaardij in Maarssen bekijkt het anders: "Bij ons is het nog steeds gekkenhuis", zegt hij. "Aan het begin van de coronacrisis was het wel even wat rustiger, maar het is weer aangetrokken, er worden weer meer huizen aangeboden."

Hij verwacht dat de druk op de markt groot zal blijven. "Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar het grote probleem blijft dat er te weinig huizen zijn."

Dalende huizenprijzen

Volgens DNB gaan de huizenprijzen de komende jaren hoogstwaarschijnlijk dalen, als gevolg van de coronacrisis. Al zal die daling beperkt zijn.

Journalist Jasper du Pont begrijpt wel dat makelaars de woningmarkt positief duiden. "Om het consumentenvertrouwen niet onnodig te laten wegzakken. Minder vertrouwen kan de terugval immers versterken. En dat kan de hele economie raken."

Bekijk hier de reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.