Door de coronacrisis is er op universiteiten geen fysiek onderwijs meer. Daardoor zijn de vaak zo felbegeerde kamers in studentensteden voor veel studenten eigenlijk overbodig. Toch zeggen veel studenten de kamer niet op.
Een studentenkamer is een flinke kostenpost voor de student. En nu komt bovenop de lasten van het leenstelsel, ook nog de coronacrisis waardoor veel van de studenten tijdelijk geen inkomsten hebben van hun bijbaantje in bijvoorbeeld de horeca. Studenten staan voor de keuze: hou ik mijn kamer, of ga ik terug naar het ouderlijk huis?
Studeren vanuit ouderlijk huis
Margreet van Roon (20) twijfelde al langer of ze nog op haar kamer wilde blijven wonen. De coronacrisis was voor haar het laatste zetje om haar huur op te zeggen. "De huur van mijn kamer was best hoog. Als ik dan tijdens de coronaperiode door moet betalen zonder daar te zijn, kost dat mij gewoon heel veel geld."
Ze is van plan de resterende 2 jaar van haar studie vanuit het huis van haar ouders te volgen. "De rechtenfaculteit heeft laten vallen dat we wellicht het eerste semester van volgend jaar ook vanuit huis moeten werken, daarna ben ik wel van plan heen en weer te reizen voor de weinige contacturen die ik nog heb", zegt ze. "Wie weet met een autootje dat ik kan kopen van de huur die ik heb bespaard."
Leegstandsprobleem nog ver weg
Studentenhuisvestingsorganisatie DUWO houdt de bezetting van de studentenkamers sinds het begin van de coronacrisis extra goed in de gaten. De organisatie is voornamelijk actief in de regio's Delft, Leiden, Amsterdam en Den Haag. Een echt leegstandsprobleem lijkt volgens directeur Public Affairs en Accomodate Gijsbert Mul ver weg: "Vergeleken met vorig jaar zitten er wel wat schommelingen in, maar in algemene zin zijn er niet heel veel extra opzeggingen."
"Wij opereren in een gebied met zoveel kamernood, dat dat echt niet zomaar weg is. Dat speelt misschien een rol", oppert Mul. "Voor de woningen die op dit moment in Amsterdam worden aangeboden geldt nog steeds een gemiddelde wachttijd van ongeveer 48 maanden. Dat is langer dan de hele bachelorstudie."
'Als je hier iets hebt, geef je dat niet zo gauw op'
Voor Anouk Mulder (22) speelde die krappe markt een rol in haar besluit. Ze woont door de coronacrisis tijdelijk weer bij haar ouders, maar heeft besloten haar studentenkamer in Leiden wél aan te houden. Dat was niet zonder twijfel. "Je wist in eerste instantie natuurlijk niet hoe lang het gaat duren. Maar als je hier iets hebt, geef je dat niet zo gauw op, want je gaat echt niet zo snel weer iets anders vinden."
Wat ook meespeelt voor Anouk, is dat haar ouders de huur van haar studentenkamer betalen. Zeker nu ze zelf niet kan werken is dat een uitkomst. "Ik werk in de horeca en heb dus momenteel geen inkomen, maar ik bespaar geld op boodschappen door bij mijn ouders te wonen."
Betalingsregelingen
De landelijke overkoepelende organisatie van studentenhuisvestingsorganisaties Kences vertelt dat alle aangesloten organisaties sinds de coronacrisis extra betalingsregelingen aanbieden aan studenten die hun huur moeilijk kunnen ophoesten. Directeur Paul Tholenaars: "Daar wordt zeker gebruik van gemaakt, maar dat gaat niet om grote aantallen. Dat betekent natuurlijk niet dat dat niet zal komen, maar op dit moment valt het mee."
"Er is vooral veel aan de hand bij internationale studenten, zij zeggen wel op", vertelt Mul. "Daar kunnen een paar redenen voor zijn. Sommige landen en universiteiten hebben bijvoorbeeld hun studenten opgeroepen terug te komen. Of je bent een exchange student voor een korter studieprogramma, dan ben je nu vaak toch bijna klaar. Als dan de rest van het onderwijs online is, kun je ook, misschien in combinatie met die eerste reden, besluiten eerder te vertrekken."
Onzekerheid onder internationale studenten
Die ontwikkeling heeft vooral invloed in bepaalde studentensteden waar bovengemiddeld veel internationale studenten studeren. Mul vertelt dat er grote onzekerheid is of studenten uit het buitenland volgend jaar wel naar Nederland komen. "Als mensen nog erg bang zijn voor het coronavirus, of als het vliegverkeer nog niet op gang is gekomen, zou dat uit kunnen blijven."
Een van die internationale studenten is de Italiaanse Lavinia Massatani (21). Ze studeert nog tot maart 2021 in Nederland, maar heeft door de coronacrisis besloten om de huur van haar studio op te zeggen. Aan het einde van deze maand vertrekt ze, terug naar haar familie in Italië. "Die beslissing was heel moeilijk", zegt ze. "Ik hoopte eerst dat de colleges toch snel weer door zouden gaan, of dat ik zou kunnen werken. Maar de situatie in Italië is erg slecht, dus als ik nu niet terugga kan ik misschien helemaal niet meer terug als ze besluiten om de grenzen weer te sluiten."
Hoe een virus werkt en waarom juist corona zich zo snel verspreidt
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.