De coronacrisis is niet zomaar voorbij, realiseerde ondernemer Peter Paul Kissels zich. De kosten voor zijn bedrijf liepen door, maar er kwam geen cent binnen. Hij besloot er zelf mee te stoppen, in plaats van te wachten op een faillissement.

Na de eerste persconferentie van premier Rutte wist Peter Paul Kissels meteen: dit gaat lang duren. Hij is eigenaar van De Weijer in Boxmeer, een voormalige kerk met daarin horeca en een theater. Het publiek dat naar de Wijer komt is relatief oud. "Zelfs als het straks allemaal over is, geloof ik niet dat de zalen meteen weer volstromen."

Faillissement enige oplossing

Kissels startte zijn bedrijf zeven jaar geleden. Het bracht leven in Boxmeer, grote namen als Youp van 't Hek en Ellen ten Damme ontdekten het theater. De plaatselijke harmonie oefende in het gebouw, en er werden bruiloften, begrafenissen en housefeesten georganiseerd.

"Mijn kosten komen neer op 65.000 euro per maand. Daarvan kon ik een deel van de overheid vergoed krijgen als steun. Maar wie steun van de overheid krijgt, mag bijvoorbeeld geen personeel ontslaan." Kissels zag geen andere oplossing dan een faillisement aan te vragen. "Op een faillissement ben je niet trots, maar het moet om straks iets nieuws te beginnen."

Theater De Weijer in Boxmeer
Bron: EenVandaag

Een harde klap

Voor de 28 medewerkers is ontslag aangevraagd. Kissels is blij dat sommigen al ander werk hebben gevonden. En ook voor Boxmeer is het een klap: "Als ik in de supermarkt over de tomaatjes gebogen sta, vragen mensen mij: 'wanneer ga je weer open?'"

Kissels vreest dat de coronacrisis nog lang zal doordreunen. "Maar voor mij is dit niet het einde, dit is een winterslaap. Er gaat weer iets nieuws komen, al weet ik nog niet wat. Ik wil flexibel zijn, me aanpassen aan de nieuwe tijd."

Lees ook

Bedrijf opgesplitst

Om niet helemaal te hoeven stoppen, heeft Kissels zijn bedrijf opgesplitst. De verhuur van ruimte gaat door. Zo kan de bibliotheek blijven waar ze is en blijven de zalen voor rouw en trouw behouden.

Het restaurant, de bar en het theater sluiten. "Die anderhalvemetereconomie werkt hier niet. Ik geloof niet dat mensen die gezellig een avondje uitgaan achter plexiglas wandjes gaan zitten", zegt Kissels. Toch blijft hij positief. "Eens houdt het op, al gaan we ons wellicht anders gedragen in de toekomst. Daar wil ik dan op inspelen."

info

Overheidssteun

In Nederland krijgt een op de vier bedrijven loonsteun van de overheid. Het gaat om 103.000 bedrijven. Daarnaast krijgen zzp'ers zonder werk 1500 euro per maand. En zwaar getroffen bedrijven krijgen 4000 euro. De regering stelde bij het uitbreken van de coronacrisis 90 miljard beschikbaar om bedrijven overeind te houden.

Inmiddels is duidelijk dat de crisis langer gaat duren, met een financiële crisis als gevolg. Algemeen wordt aangenomen dat ontslagen en faillisementen niet te voorkomen zijn.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.