Het knettert al dagen tussen het kabinet en de vakbonden. Grootste twistpunt: mogen bedrijven die financiële steun ontvangen mensen ontslaan? FNV-voorman Han Busker is daar faliekant tegen.

De onderhandelingen over het nieuwe steunpakket voor bedrijven en zzp'ers lijken een nieuwe fase in te gaan. Han Busker, voorzitter van vakbond FNV, waarschuwt het kabinet in EenVandaag dat ze met vuur spelen als ze vasthouden aan de wens om de ontslagboete te schrappen. "Als het mogelijk blijft voor bedrijven om zonder voorwaarden mensen te ontslaan, dan is dat een heilloze weg voor ons, dan gaat het 'm echt niet worden", zegt Busker.

Boos telefoontje naar minister

Komende woensdag moet het er liggen: het tweede miljarden steunpakket voor bedrijven en zzp'ers. Het kabinet en de werkgevers willen in dit pakket de omstreden ontslagboete schrappen. Nu krijgen ondernemers die overheidssteun krijgen nog een fikse boete als ze personeel ontslaan.

Lees ook

Koolmees maakte vorige week in een talkshow bekend dat, wat het kabinet betreft, deze voorwaarde geschrapt kan worden in het volgende noodpakket. Dit schoot Han Busker in het verkeerde keelgat. "Ik was echt onaangenaam verrast. We zitten wekelijks aan tafel en dan roept de minister dit even plompverloren in de media. Daar zijn wel even wat telefoontjes over gepleegd."

Massa-ontslagen

Volgens Busker is het ook een totaal verkeerd signaal in deze crisistijd. "8 weken geleden zegt het kabinet nog: we hebben diepe zakken en doen er alles aan om bedrijven en banen overeind te houden. Dan kun je niet opeens totaal van perspectief veranderen, dat schept geen vertrouwen."

De FNV-voorman vreest dat het schrappen van de ontslagboete werkgevers een vrijbrief geeft mensen op straat te gooien. "Er zijn nu al 300.000 werknemers die ontslagen zijn of niet meer opgeroepen worden. Als je de rem er helemaal afhaalt, gaan bedrijven misschien massaal mensen ontslaan. Het kabinet gaat echt te hard."

'Vakantiegeld inleveren geen optie'

Busker ziet ook geen heil in het inleveren van salaris door de werknemer of het tijdelijk afzien van vakantiegeld. "Hiermee verdiep je alleen maar de crisis. Bovendien gebruiken mensen hun vakantiegeld vaak helemaal niet om op vakantie gaan, maar om achterstallige rekeningen te betalen. Dus dat moet je gewoon als loon zien."

Lees ook

De vakbondsvoorzitter houdt nog steeds goede hoop dat werknemers, werkgevers en het kabinet er samen uitkomen. "Wij willen er gezamenlijk uit komen, er moeten goede regelingen komen om de banen en inkomens overeind te houden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.