Ruim acht op de tien mensen (82 procent) hebben vertrouwen in koning Willem-Alexander. Wel zijn mensen een stuk minder positief over zijn relatie met het volk en hoe hij zich presenteert.

In vergelijking met vorig jaar (75 procent) vinden minder mensen dat de koning weet wat er speelt in ons land (65 procent). Ook vinden minder mensen (75 procent) dat Willem-Alexander 'koning van alle Nederlanders' is, vergeleken met vorig jaar (81 procent). Verder valt op dat vorig jaar 83 procent nog vond dat de koning de juiste toon aanslaat, dit jaar is dat gedaald naar 75 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 23.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Koning Willem-Alexander geniet nog altijd veel vertrouwen onder de bevolking, maar leden van het EenVandaag Opiniepanel beoordelen hem dit jaar iets minder gunstig dan vorig jaar.

Steun voor de koning daalt licht

Vorig jaar was het zijn vijfde jaar op de troon en was de koning veel in beeld. Een ruime 85 procent van de leden van het EenVandaag Opiniepanel zei toen vertrouwen te hebben in de koning. Dit jaar daalt de steun voor de koning licht naar 82 procent.

Ook kijken mensen anders naar zijn voorkomen in binnen- en buitenland. Veel panelleden (89 procent) vonden vorig jaar dat de koning zich positief presenteert aan het volk, in tegenstelling tot 80 procent dit jaar. Verder vindt 79 procent dat de koning Nederland goed vertegenwoordigt in het buitenland. Vorig jaar was dit percentage 87 procent.

De laatste tijd is hij voor mij wat onzichtbaar. Ik kan me heugen dat hij een tijd geleden meer in beeld was.

Koningin Máxima blijft populairst

Koningin Máxima is en blijft het populairste lid van het Koningshuis. Ook dit jaar is het vertrouwen in de koningin met 84 procent onverminderd hoog. De koning en professor mr. Pieter van Vollenhoven liggen ook goed bij mensen in het land. Zij volgen op plek twee en drie.

We vroegen panelleden welk lid van het koningshuis hun favoriet is. Hieronder vind je de top 10.

info

De populairste leden van het koningshuis

  1. Koningin Máxima
  2. Koning Willem-Alexander
  3. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven
  4. Prinses Beatrix
  5. Prinses Alexia
  6. Prinses Laurentien
  7. Prinses Amalia
  8. Prinses Margriet
  9. Prins Constantijn
  10. Prinses Ariane
info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 15 tot en met 26 april, deden 23.719 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.