De meerderheid van de achterban van CDA en VVD zijn voor de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 27.000 mensen. 55 procent van de kiezers die nu CDA willen gaan stemmen zijn voor het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Dit is opmerkelijk omdat de partij zelf niet aan de aftrek wil komen en het zelfs tot breekpunt heeft uitgeroepen bij de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie. Van 53 procent van de VVD-stemmers mag de hypotheekrenteaftrek op de helling. Onder de achterban van alle andere partijen is een meerderheid voor het aanpakken van de aftrek. Alleen bij de PVV-kiezers is een meerderheid tegen.

Van alle deelnemers aan het onderzoek spreekt tweederde (66 procent) zich nu uit voor de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Onder huizenbezitters is dat 59 procent. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat mensen het een oneerlijk systeem vinden en dat ze de huizenprijzen te hoog vinden. Eén van de ondervraagden formuleert het als volgt: 'Dit is onrechtvaardig. Modaal en minder spekken de rijksten van Nederland. Deze subsidie is eigenlijk bedoeld voor jan modaal om een huis te kunnen kopen!'

Over het onderzoek:

Aan het onderzoek deden 27.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is uitgevoerd tussen 27 mei en 1 juni 2010.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.