De voorlichting over de drug GHB is onder de maat. Driekwart (73%) is op school niet gewezen op de risico's van GHB, terwijl de meeste scholieren wel voorlichting over drugs hebben gehad. Ook heeft 84 procent nog nooit met de ouders gesproken over het gevaar van GHB. 

GHB wordt in het uitgaansleven, maar ook thuis gebruikt, bijvoorbeeld bij seks. 14 procent van de ondervraagde scholieren weet waar in hun omgeving zij deze drug kunnen krijgen, bijvoorbeeld via vrienden of medeleerlingen. Ook geven veel jongeren aan dat het gemakkelijk zelf te maken is, met onder andere gootsteenontstopper.

Een meisje zegt: "Ik ken zat mensen die het gebruiken of thuis maken, dus een telefoontje moet genoeg zijn."

En een minderjarige: "Ik kan het gewoon op school krijgen, zelfs van mensen van mijn eigen leeftijd."

Het aantal verslaafden aan de drug GHB dat hulp zoekt is het afgelopen jaar gestegen, blijkt uit nieuwe cijfers waar EenVandaag over beschikt. Vanavond aandacht voor dit onderwerp in de uitzending van EenVandaag. 

Over dit onderzoek 

Aan dit online onderzoek –gehouden van 11 t/m 18 maart 2013– deden 2690 jongeren mee, onder wie 1020 middelbare scholieren. De resultaten zijn na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Aantal GHB-verslaafden groeit

GHB wordt onderschat

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.