In deze column vertelt supermarktmedewerker Rianne Boot (23) over de pogingen van jongeren onder de 16 om bij haar aan de kassa alcohol te kopen. 'Mag ik je legitimatiebewijs even zien?” Hier begint het elke keer weer mee. De ene keer krijg je te horen dat ze het niet bij zich hebben, de andere keer blijft de kaart rustig in de portemonnee zitten, daar zit soms zelfs een vals legitimatiebewijs tussen.'

“Jongeren van onder de 16 jaar blijven maar proberen drank te kopen. De druk van de groep lijkt alleen maar groter te worden. “Ah, joh, doe niet zo kinderachtig”, zo begint het al bij kinderen van de basisschool als ze energydrank en chips komen halen. Weigert één van hen wat te halen of wat geld aan de andere te lenen, dan valt de groep over hem of haar heen. De groepsdruk onder de jeugd wordt steeds groter en als je dan 15 bent, ja dan moet je toch wel drank halen?!

Bij mij aan de kassa in de supermarkt is het zelfs een keer voorgekomen dat kinderen een flesje drinken met 0,5% alcohol wilden kopen. Ik weigerde de jeugd het flesje te verkopen. Vijf minuten later staan ze bij mijn collega opnieuw te proberen het flesje mee te krijgen.

Dit verschijnsel zie ik ook in de kroeg. Eentje van de groep is 16, de anderen zijn allemaal met een vals identiteitsbewijs naar binnen gekomen. Maar ja wel de hele groep staat te drinken. Tegen de tijd dat ik denk: “nu is het mooi geweest,” staat die hele groep nog vrolijk met elkaar te drinken. Waar ze mee bezig zijn hebben ze werkelijk waar geen idee van, maar de groep bepaalt. En stoer dat ze zich vinden de volgende dag. De ene had overgegeven, de ander heeft een kater en zo gaat het maar door. Maar wat ze er echt van vinden, dat zal niemand ooit te weten komen…

Wat is hier aan te doen? Zolang de kroegen het zo makkelijk maken aan drank te komen, zal er weinig veranderen. Ook als de leeftijd naar 18 omhoog gaat, blijft de groepsdruk hetzelfde. Ouders gedogen tegenwoordig veel van de kinderen. Ouders kopen dus maar drank voor de kinderen als de leeftijd omhoog gaat, want: ”Ja ach, ik mocht toch ook op die leeftijd drinken, dus mijn kinderen ook.” Zorg dat de ouders inzien dat de tijden zijn veranderd, de groepen niet meer hetzelfde zijn en dat kinderen geen grenzen meer hebben. En kom dan niet aan met een boete van €50 want daar schrikken weinig mensen nog van.

Mensen haal die oogkleppen eens weg en kijk om je heen!"

Rianne is lid van het 1V Jongerenpanel. Ze schreef deze column naar aanleiding van het onderzoek over de nieuwe alcoholwetgeving. Lees ook de columns van panelleden Wesley en Jasper.

Kijk hier de reportage van 15 december 2012 terug die verscheen in EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.