Opschudding vandaag: Nibud en BKR berekenden dat studenten straks veel meer studieschuld krijgen, omdat de minister geen rekening heeft gehouden met de oplopende rente. Ruim een jaar geleden al vreesde 71 procent van de studenten in de financiële problemen te komen als het kabinet de studiebeurs afschaft.

En niet onterecht: ook met de basisbeurs stijgt het aantal studenten met schuld al jaren, zo ook in 2012. Niet alleen het bedrag dat studenten bovenop de basisbeurs lenen is het afgelopen jaar verdubbeld tot bijna 15.000 euro, ook het aantal studenten dat leent is bijna twee keer zo groot. Inmiddels zitten er ruim 91.000 studenten met een flinke schuld opgescheept. Als het sociaal leenstelsel er komt, is de verwachting dat dit aantal alleen maar toeneemt.

Scholieren: ontneem ons niet kans op goede studie

Ook scholieren zijn in grote meerderheid tegen (83%). Zes op de tien scholieren vinden dat de overheid ze met het afschaffen van de stufi de kans ontneemt een goede studie te volgen, bleek uit ons eerdere onderzoek onder bijna 1.400 scholieren. 

Begin deze week meldde het CPB al dat er waarschijnlijk 10.000 minder mensen gaan studeren als het sociaal leenstelsel er komt. Vooral de instroom in het HBO zal teruglopen met meer dan 7000 studenten per jaar, aldus het CPB. 

Nu blijkt dat de minister in haar berekeningen die ze stuurde naar de Tweede Kamer geen rekening heeft gehouden met de rente die komende jaren best wel eens flink kan gaan oplopen. De rente staat nu immers historisch laag. Dat zou voor veel studenten zomaar duizenden euro's extra schuld betekenen. 

Wordt vervolgd

Al weken wordt er druk gedebateerd: het kabinet wil de huidige basisbeurs voor studenten, die een gift is, afschaffen en daar een leenstelsel van maken. Lang niet alle partijen in de Tweede Kamer zien dit plan zitten en er is voorlopig nog geen besluit genomen. Als de stufi wordt afgeschaft, levert dat een besparing op van 1,2 miljard.

Ben je tussen de 12 en 24 jaar en wil ook jij je mening geven over actuele onderwerpen? Meld je hier aan voor het 1V Jongerenpanel. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.