Jongeren vinden dat school hen onvoldoende voorbereidt op sollicitatieprocedures. Sollicitatietrainingen zouden dan ook verplicht moeten zijn in het onderwijs, vindt 60 procent. Werkgevers zijn het daarmee eens.

Stageplaza vroeg 150 bedrijven naar hún ervaring met stagiairs en starters. Tachtig procent beaamt dat studenten betere sollicitatietechnieken moeten aanleren. “Ik stoor me aan hun arrogante houding. Deze generatie is te veel opgevoed met het idee dat zij meteen een PC en een lease-auto krijgen”, aldus een werkgever in de EenVandaag reportage. De werkgevers geven de jongeren een 6,4 als cijfer voor hun presentatie tijdens sollicitaties.

Uurtje voorbereiden

De helft (55 %) van de jongeren bereidt zich binnen een uurtje voor op een sollicitatiegesprek. Ter voorbereiding zoeken zij met name online informatie en bereiden zij veelgestelde vragen en voorbeelden voor. Vooraf bellen naar een bedrijf gebeurt nauwelijks. Ook wordt er weinig gebeld om de reden van afwijzing.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.