Een meerderheid (66%) van de jongeren vindt het geen goed plan om al vanaf 16 jaar te mogen stemmen bij de verkiezingen, zoals de PvdA wil. Ook 16- en 17-jarigen, de groep waar het om gaat, zijn in meerderheid (54%) tegen.

Het plan om vanaf je 16e naar de stembus te gaan, staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Hierin staat dat jongeren vanaf 16 jaar moeten kunnen stemmen. Lea Bouwmeester licht het plan in de uitzending toe. Van alle jongeren is ruim één op de drie (32%) wel voorstander.

Niet volwassen genoeg

Tweederde stelt dat 16- en 17-jarigen niet volwassen genoeg zijn om een stem uit te brengen. Ook vinden ze dat op die leeftijd inzicht en ervaring missen en te beïnvloedbaar zijn. De 16- en 17- jarigen denken er in meerderheid ook zo over.

Ik ben zelf 16, en weet nog niet veel over politiek. andere leeftijdsgenoten ook niet. zo kunnen kinderen makkelijk gemanipuleerd worden door de ouders, terwijl zij niet weten wat die partij wil. en dat kan verkeerd voor hun uitpakken. ik vind het dus geen goed idee," aldus een deelnemer.

Wel stelt een krappe meerderheid (51%) van de jongeren dat stemrecht geven een goede manier is om jongeren al op vroege leeftijd te betrekken bij de politiek.

Meer les

Jongeren van 16 en 17 jaar geven wel een verbeterpunt aan. De helft (49%) vindt dat ze nu op de middelbare school te weinig kennis opdoen over de landelijke politiek; 50% beoordeelt het als voldoende.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 mei tot 7 juni 2012, deden 2452 jongeren mee. Hiervan zijn 520 jongeren 16 of 17 jaar. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land. De uitslag wordt vanavond gepresenteerd in EenVandaag.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.