Dorieke (16) over hoe het was op de middelbare school 'uit de kast' te komen: "Wie vindt zichzelf homotolerant?" Vroeg mijn mentrix in de eerste klas. Iedereen vond zichzelf natuurlijk wel redelijk tolerant. Tot mijn mentrix het verhaal vertelde over haar vriendin, die 'uit de kast' was gekomen. Dat was het toch wel even slikken voor iedereen. "Wat zou jij doen, als je beste vriendin uit de kast zou komen?" Was de vraag. Mijn lerares heeft me hiermee aan het denken gezet."

"‘Wie vindt zichzelf homotolerant?’ vroeg mijn mentrix in de eerste klas. Iedereen vond zichzelf natuurlijk wel redelijk tolerant. Toen mijn mentrix het verhaal vertelde over haar vriendin, die 'uit de kast' was gekomen. Dat was het toch wel even slikken voor iedereen. "Wat zou jij doen, als je beste vriendin uit de kast zou komen?" Was de vraag. Mijn lerares heeft me hiermee aan het denken gezet.

Tegen die tijd had ik net een film gezien die draaide om de liefde tussen twee vrouwen. Iets in mij werd opeens wakker. Dit verklaart alles. Dit is hoe liefde hoort te zijn. Ik ben lesbisch. Ik heb meer dan een jaar getwijfeld, ik ben op internet gaan zoeken naar verhalen en uiteindelijk heb ik al mijn moed bij elkaar geraapt en op een dag tegen mezelf gezegd dat ik het mijn moeder moest vertellen. Dit liep goed af, ze had er gelukkig geen problemen mee. Later heb ik het mijn hele familie verteld en iedereen vond het best.

Geen probleem

Het werd dus maar eens tijd om ook mijn vrienden in te lichten. Ik heb het eerst aan twee goede vriendinnen verteld. Ik heb ook altijd gezegd dat als ze het door wilden vertellen, ik dat goed vond. Later vroeg iemand uit mijn vriendengroepje op wat voor soort jongens ik nou viel. Ik heb heel eerlijk gezegd dat ik niet op jongens viel. De reactie was: ‘Oh, oké’. Ik dacht dat ik klaar was, meerdere mensen hadden het gehoord, ze zouden het wel doorvertellen en binnen een week zou ik uit de kast zijn. Mijn plan mislukte helaas. Op mijn school wordt over dit soort dingen veel minder geroddeld dan ik had verwacht. Iedereen heeft het netjes voor zich gehouden en een jaar later was ik nog steeds niet uit de kast. Iedereen leek het vergeten te zijn!

Jongens?

Toen een jongen mij het jaar daarna tijdens natuurkunde vroeg op wat voor soort jongens ik viel, heb ik het nog eens geprobeerd. Deze keer heeft de hele klas meegekregen dat ik niet op jongens viel en dat heeft wel geholpen. Ik was eindelijk helemaal uit de kast. Ik kreeg toen tot mijn verbazing opeens van allerlei kanten te horen dat ze het al wisten.

Open en bloot

Ik vind het goed als er verplichte voorlichting over homoseksualiteit zou komen, want doordat mijn lerares het over homoseksualiteit in de klas heeft gehad, ben ik er eigenlijk achter gekomen dat ik zelf lesbisch ben. Daarnaast zal het ervoor zorgen dat leerlingen erover praten, open en bloot. Dan zal het niet zo zijn, zoals bij mij is gebeurd, dat iedereen wel weet dat iemand homo is, maar niemand erover durft te praten."

Bekijk hier de reportage in EenVandaag over verplichte 'homolessen' op de middelbare school.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.