Jongeren vinden dat de koning(in) van ons land politieke invloed moet houden. 49 Procent van de jongeren wil niet dat het staatshoofd er in de toekomst alleen is voor ceremoniële handelingen als lintjes knippen, wat de PVV vandaag voorstelt.

Een krappe minderheid (46%) ziet wel wat in dat plan. Als je specifiek vraagt naar de rol van Beatrix, vindt 53 procent dat ze haar politieke rol moet behouden. Een op de vier jongeren (25%) denkt dat koningin Beatrix nu veel politieke invloed heeft.

Ondemocratisch of onpartijdig?

Vandaag presenteert Geert Wilders een voorstel om de politieke rol van de koning(in) te beperken. Jongeren die vinden dat de koning(in) geen politieke invloed zou moeten hebben, voeren als belangrijkste reden aan dat het niet democratisch is (85%). Zoals een jongere zegt: “Een leider moet worden gekozen door het volk, niet door geboorte.” Jongeren die vinden dat de koning(in) politieke invloed moet hebben, noemen als voornaamste reden dat deze boven alle politieke partijen staat (62%).

Bea is favoriet

Jongeren hebben aanzienlijk meer vertrouwen in koningin Beatrix (81%) als staatshoofd dan in de toekomstige koning Willem-Alexander (68%). Als ze mogen verkiest bijna de helft (45%) Beatrix op de troon boven Willem-Alexander (32 procent). 23 Procent heeft geen uitgesproken voorkeur. De meiden kiezen wat vaker voor Beatrix en de jongens vaker voor Willem-Alexander.

Tanende macht

Van de jongeren vindt 53 procent dat Beatrix als staatshoofd ook een politieke rol moet hebben; 51 procent vindt dit voor toekomstige koning Willem-Alexander en 46 procent voor toekomstig koningin Amalia. Van een kwart mag het koningshuis helemaal worden opgeheven: zij zouden het liefst zien dat Nederland een republiek wordt.

Over dit onderzoek

1V Jongerenpanel, voorheen TopX, is het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma EenVandaag, voor jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 26 en 31 augustus 2011, deden 1.305 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download