Driekwart van de volwassenen (74%) vindt de verhoging van de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol een goede zaak. Toch mogen de meeste jongeren van 16 en 17 jaar na 1 januari gewoon blijven drinken van hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag onder 29.000 volwassenen, onder wie 700 ouders van drinkende 16- en 17-jarigen.

Twee op de drie ouders van 16- en 17-jarigen geven aan dat hun kind op dit moment van hen mag drinken. De meerderheid van hen (81%) zal hun kind het drinken niet ontzeggen als de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar gaat. Sterker nog: van de ouders die wel eens drank kopen voor hun kind, geeft vrijwel iedereen aan dit na 1 januari ook nog te zullen blijven doen. 

Boetes schrikken niet af

Thuis kunnen de meeste jongeren dus gewoon blijven drinken, maar ook buiten de deur gaan veel jongeren hun drinkgedrag niet aanpassen. Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel onder 400 16- en 17-jarigen die wel eens alcohol drinken in de openbare ruimte. Tweederde (69%) denkt dat de alcoholcontroles zullen meevallen en laat zich daarom niet afschrikken door het risico op een boete. Slechts 8 procent geeft aan niet meer buiten de deur te zullen drinken. Een kwart (27%) is van plan om te minderen, maar de meerderheid (59%) blijft gewoon evenveel drinken.

Een derde (35%) van de 16- en 17-jarigen geeft aan meer te drinken dan hun ouders weten. Een ongeveer even grote groep ouders (31%) zegt inderdaad niet te weten hoeveel hun kind drinkt.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, gehouden van 9 t/m 19 december 2013, deden ruim 29.000 volwassenen mee. Onder hen waren 700 ouders met drinkende kinderen van 16 en/of 17 jaar. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Aan het onderzoek van het 1V Jongerenpanel, gehouden van 9 t/m 17 december 2013, deden ruim 2300 jongeren mee. Onder hen waren 400 jongeren van 16 en 17 jaar die wel eens in de openbare ruimte drinken. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.