De grootste groep ouders van 16- en 17-jarige kinderen (56%) staat het toe als hun kind voor z'n achttiende alcohol drinkt. In veel gevallen kopen zij zelf de drank voor hun minderjarige kind. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 2.500 ouders van 16- en 17-jarigen uit het Opiniepanel. 

Om alcoholgebruik van jongeren terug te dringen, is de leeftijdsgrens om alcohol te kopen en te drinken in 2014 opgehoogd van 16 naar 18 jaar. Ondanks deze ophoging laat het merendeel van de ouders hun minderjarige kind ‘gewoon’ alcohol drinken. 

Ouders kopen zelf drank voor hun kind

De helft (52%) van de ouders weet dat hun kind ook daadwerkelijk drinkt, ook al mag het niet van de wet. Van die ouders geeft de grootste groep (42%) toe dat zij zelf alcohol voor hun kind koopt. Ook komen jongeren, volgens ouders, aan alcohol via hun (oudere) vrienden (40%), door het zelf te kopen (26%) of via (oudere) familieleden (13%). 

Liever gecontroleerd thuis dan zonder toezicht buitenshuis

Veel ouders denken dat het onvermijdelijk is dat kinderen aan alcohol komen. In dat geval staan ze liever toe dat hun kind onder hun eigen toezicht drinkt dan dat ze het hen verbieden en buitenshuis gaan drinken. Een ouder licht toe: "Jongeren drinken toch wel. Liever bij mij thuis dan in het café.” Ook zijn er ouders die betwijfelen of de controle buitenshuis wel adequaat genoeg is om het te handhaven: "Ik laat mijn kind van 16 rustig drinken. Verbieden werkt alleen als de controle naadloos is.”

Andere ouders gaan er vanuit dat hun kind verstandig omgaat met alcohol, ondanks hun minderjarige leeftijd. "Ik was zelf ooit 15 jaar en ben nooit aan alcohol verslaafd geraakt. Het is vooral een kwestie van mentaliteit,” zegt een ouder in het onderzoek. Ook wordt er gevreesd dat jongeren zich bij een verbod andere ongezonde gewoontes zullen aanmeten: “Zestienjarigen worden nu als debiel behandeld door alcohol helemaal te verbieden. Het gevolg is wel dat ze veel meer cola en energiedrankjes gaan drinken."

over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 27 juli tot en met 3 augustus, deden 28.415 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan zijn 993 jongeren tussen de 16 en 25 jaar ondervraagd over de rol van alcohol in hun (sociale) leven. Ook ondervroegen we 2.463 ouders met één of meerdere kinderen van 16 of 17 jaar oud over hoe zij toezien op het alcoholgebruik van hun kind. De uitslagen van het onderzoek zijn na weging representatief voor zes variabelen.

Lees hier het volledige rapport: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.