De helft (50%) van de middelbare scholieren vindt dat hun school meer gezond eten zou moeten aanbieden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en 7Days onder 800 scholieren. De overheidsdoelstelling 'Gezonde schoolkantine' is volgens scholieren voorlopig nog niet behaald. 

Eind dit jaar moeten alle kantines van middelbare scholen voor minstens driekwart aan gezonde producten aanbieden. Voorlopig is het nog niet zover: slechts drie op de tien scholieren zeggen dat het aanbod van de kantine op hun school grotendeels gezond is, bij de meerderheid (58%) is dit nog niet het geval. Bovendien zijn de gezonde producten te duur, vindt de helft (48%). 

Overheidsbemoeienis

Tweederde (65%) vindt het een taak van de overheid om geld te besteden aan het creëren van gezonde schoolkantines. Het verbieden van snoepautomaten op scholen vinden zij (79%) echter te ver gaan. Dit terwijl een kwart (27%) naar eigen mening te vaak zwicht voor ongezonde producten op school.

Gezond eten

Acht op de tien scholieren (82%) vinden dat ze over het algemeen gezond eten. Toch eet 71 procent minder dan twee ons groente per dag en eet 62 procent niet iedere dag fruit, zo geven zij zelf aan. 

Over dit onderzoek

Dit onderzoek werd uitgevoer door het 1V Jongerenpanel van EenVandaag in samenwerking met 7Days. Aan dit online onderzoek, gehouden van 9 tot 31 juli 2014, deden 814 middelbare scholieren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. 

Download